Ucrainenii de rând, victimele unui bombardament economic fără precedent: războiul, dintr-o altă perspectivă
Când vorbim despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina, avem în vedere pierderile de vieți omenești, ceea ce reprezintă, categoric, elementul cel mai dramatic al acestei agresiuni. Totuși, victime ale conflictului nu sunt doar cei răniți din punct de vedere fizic sau cei decedați, ci întreaga societate civilă, care va suferi dramatic din punct de vedere economic.
Pe măsură ce săptămânile trec, iar ofensiva rusă nu dă semne că ar face pași înapoi, încep să se contureze tot mai evident efectele economice devastatoare ale acestei invazii asupra țării vecine.
Cât de mult vor suferi vecinii noștri ucraineni
Cele mai recente analize indică faptul că aproximativ 90% din populaţia Ucrainei s-ar putea confrunta cu sărăcia, dacă atacurile Rusiei nu încetează. Cel puțin asta ne spun reprezentanții Organizației Națiunilor Unite (ONU).
Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare avertizează cu privire la impactul devastator pe care conflictul militar îl va avea asupra nivelului de trai al majorității ucrainenilor. Oamenii riscă să ajungă la pragul de jos al sărăciei.
„Fiecare zi de întârziere a păcii va accelera căderea liberă în sărăcie a Ucrainei”, a subliniat PNUD.
„Un declin economic alarmant, precum şi suferinţa şi greutăţile pe care le va aduce acesta unei populaţii deja traumatizate trebuie tratate cu mai mare atenţie. Încă mai este timp să se întrerupă această traiectorie sumbră”, a menţionat responsabilul PNUD.
Din păcate, efectele războiului nu se vor răsfrânge doar asupra celor două țări implicate – Rusia și Ucraina, ci vor acționa ca o undă de șoc peste întreaga economie globală, care era deja fragilizată de criza sanitară din ultimii doi ani.
Analiștii economici și-au înrăutățit prognozele, avertizând că redresarea economică post-pandemică este pusă acum sub semnul întrebării.
De asemenea, acest conflict va afecta restul lumii și din perspectivă inflaționistă. Sunt așteptate noi valuri de scumpiri, dar și noi presiuni asupra lanțurilor de aprovizionare la nivel internațional.