Ucraina exportă energie electrică spre UE, prin România. Anunțul făcut de Volodimir Zelenski

de: Cătălina Burghelea
01 07. 2022

Electricitatea ucraineană va fi exportată prin România, ulterior, rutele vor fi extinse prin adăugarea Slovaciei și Ungariei. Capacitatea totală de export este, în prezent, de 100 de megawați pe zi, dar este de așteptat să crească la 800 până la sfârșitul anului. „Va oferi o sursă suplimentară de energie electrică pentru UE”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Și venituri atât de necesare pentru Ucraina.”

Energia electrică din Ucraina, exportată spre UE cu ajutorul României

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că lansarea de energie electrică către România este începutul unui proces care ar putea ajuta Europa să-și reducă dependența de hidrocarburile rusești. Comentariile liderului de la Kiev vin după anunțul făcut de premierul Denis Smihal că exporturile au început deja cu un volum de 100 de megawați, la patru luni de la începutul războiului.

Ucraina a început să exporte, într-un mod semnificativ, energie electrică spre Uniunea Europeană, prin România, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski.

„S-a făcut un pas important în apropierea noastră de Uniunea Europeană. Kievul a început să exporte, într-un mod semnificativ, energie electrică spre teritoriul UE, prin România, iar aceasta este doar o primă etapă”, a spus șeful statului ucrainean.

Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru Europa

De asemenea, Zelenski a precizat că ne pregătim „să creştem livrările”, subliniind că electricitatea ucraineană poate înlocui o parte considerabilă din gazul rusesc consumat de europeni: „Nu este doar o chestiune de venituri din export pentru noi, este o chestiune de securitate pentru întreaga Europă”.

Anunțul, confirmat de Bruxelles, vine într-un moment în care UE se luptă cu o creștere vertiginoasă a prețurilor la electrictate și cu incertitudinea sezonului de iarnă care urmează, când lipsa de gaz ar trebui atenuată. Mai multe țări europene, inclusiv Italia și Germania, depind foarte mult de gazul rusesc pentru nevoile lor energetice, dar au fost forțate să caute alternative pe măsură ce Moscova reduce livrările.

Venituri indispensabile pentru țara cotropită de ruși

La jumătatea lunii martie, reţeaua de energie electrică a Ucrainei a fost conectată la cea europeană (ENTSO-E), ceea ce ar trebui să ajute ţara să funcționeze, în pofita războiului rus. Statul condus de Volodmir Zelenski a fost sincronizat cu electricitatea rusă până la invazia din 24 februarie, apoi a funcţionat autonom.

„De astăzi (n.r. joi, 30 iunie), Ucraina poate exporta energie electrică spre piaţa UE. Acest lucru va oferi o sursă suplimentară de energie electrică pentru Uniunea Europeană. Şi venituri indispensabile pentru Ucraina. Deci suntem ambele părţi câştigătoare”, a transmis preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

ENTSO-E a declarat, săptămâna aceasta, că pregătirile pentru primele exporturi din Ucraina au fost finalizate începând cu 30 iunie, folosindu-se de România. Comerțul cu energie electrică pe alte rute (Ucraina-Slovacia și Ucraina-Ungaria, precum și între Moldova și România) va începe în curând.