Nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, cel mai mare de la începutul invaziei. Reacția lui Zelenski

Nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, cel mai mare de la începutul invaziei. Reacția lui Zelenski

Un nou schimb de prizonieri a fost convenit între Rusia și Ucraina. Printre aceștia se numără 95 de apărători ai uzinei Azovstal, considerată un simbol al rezistenței din Mariupol. Au existat îngrijorări cu privire la soarta militarilor capturați de forțele ruse, după ce au abandonat complexul siderurgic. Potrivit Kievului, este cel mai mare schimb de prizonieri de până acum.

Rusia și Ucraina au reușit un schimb uriaș de prizonieri, în timp ce luptele aprige continuă

Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, cunoscută și sub numele de HUR, a anunțat că 144 de soldați ucraineni au fost eliberați în cadrul schimbului de prizonieri cu Rusia. Tot atâția militari ruși au fost eliberați de Ucraina, potrivit unei postări pe contul de Telegram al lui Denis Pușilin, șeful guvernului separatist pro-rus din regiunea Donețk.

Mulți sunt răniți și au nevoie de îngrijiri medicale

Un mesaj postat pe pagina de Facebook a HUR spune că majoritatea ucraineanilor eliberați vor primi „asistență medicală și psihologică de urgență” din cauza rănilor provocate de „foc și fragmente, dispozitive explozive, arsuri, fracturi. Pușilin a mai spus că mulți soldați ruși au fost răniți și au nevoie de „asistență medicală de specialitate”.

„Acesta este cel mai mare schimb (n.r. – cu Moscova) de la începutul invaziei rusești”, a transmis Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării.

95 de apărători ai uzinei Azovstal, eliberați de ruși

Dintre prizonierii eliberați, 95 au fost capturați din combinatul siderurgic Azovstal (Mariupol), inclusiv 47 de soldați din Regimentul Azov. Mii de soldați care apărau centrala s-au predat, în urma negocierilor dintre Rusia și Ucraina de la mijlocul lunii mai.

Unii politicieni ruși s-au opus cu fermitate oricărui schimb de prizonieri care implică membri ai Regimentului Azov și au cerut executarea lor, potrivit The New York Times. Regimentul a fost citat frecvent de Rusia pentru a susține afirmațiile de „nazism” larg răspândite în Ucraina.

Cui a mulțumit Zelenski

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a comentat schimbul „important” de prizonieri, lăudând forțele sale de informații militare și oferind, în același timp, detalii suplimentare despre soldații care au revenit acasă.

„144 de războinici ucraineni au fost eliberați din captivitatea rusă. 59 de soldați ai Gărzii Naționale, 30 din Marină; 28 – armată, 17 grăniceri, 9 soldați de apărare teritorială, 1 polițist. Cel mai în vârstă are 65 de ani, cel mai tânăr, 19. În special, 95 de fundași Azovstal se întorc acasă. Sunt recunoscător Serviciului de Informații pentru Apărare a Ucrainei și tuturor celor care au lucrat la acest rezultat” , a spus Zelenski.

Luptele recente din Ucraina au continuat să se concentreze în mare parte în regiunea de est Donbas. Serhiy Haidai, guvernatorul provinciei Luhansk, susține că forțele ruse bombardează „în mod constant” orașul asediat Lisiciansk, rezultând pagube „catastrofale”. Cu toate acestea, oficialul este încrezător că forțele ucrainene vor câștiga, în cele din urmă.