Zelenski: Ucraina depune azi cerere de aderare la NATO în regim accelerat

de: Cătălina Burghelea
30 09. 2022

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că țara sa depune astăzi (n.r. – vineri, 30 septemrbrie) cerere de aderare la NATO în regim accelerat. Este prima apariție publică a liderului de la Kiev după ceremonia fastuoasă în cadrul căreia Putin a semnat tratatele de aderare la Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Ucraina vrea să fie membră NATO cât mai repede

Liderul de la Kiev a confirmat că țara sa a solicitat oficial să se alăture alianței militare occidentale: „Facem pasul nostru decisiv prin semnarea cererii Ucrainei de aderare accelerată la NATO”, a scris Zelenski pe Telegram.

Anunțul lui Volodimir Zelenski vine la scurt timp după discursul lui Vladimir Putin privind anexarea ilegală a celor patru regiuni din Ucraina, care reprezintă 18% din teritoriul ucrainean.

„De facto, am ajuns deja în NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitatea cu standardele Alianței. Acestea sunt reale pentru Ucraina – reale pe câmpul de luptă și în toate aspectele interacțiunii noastre. Avem încredere unii în alții, ne ajutăm reciproc și ne protejăm reciproc. Aceasta este Alianța.

De facto. Astăzi, Ucraina depune o cerere pentru a o face de jure. Într-un proces care este în concordanță cu valoarea noastră de a ne proteja întreaga comunitate. Într-o manieră accelerată. Facem pasul nostru decisiv prin semnarea cererii de aderare accelerată a Ucrainei la NATO”, a declarat Zelenski.

Val de sancțiuni anunțate de Marea Britanie și SUA în urma anexărilor

O tranșă uriașă de noi sancțiuni împotriva Rusiei a fost anunțată atât de Marea Britanie, cât și de SUA, în urma anexării de către Moscova a patru teritorii ucrainene. Biroul britanic de Externe a declarat că Rusia va pierde acum accesul la serviciile occidentale majore de care depinde, inclusiv: consultanță IT, servicii de arhitectură, servicii de inginerie și servicii de consultanță juridică tranzacțională pentru anumite activități comerciale.

Lovitură pentru Rusia

Anglia a interzis, de asemenea, exportul a aproape 700 de bunuri care sunt cruciale pentru capacitățile industriale și tehnologice ale Rusiei. A fost sancționată și Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Federației Ruse, notează Sky News.

„Nabiullina a jucat un rol esențial în conducerea economiei ruse prin războiul ilegal al regimului rus împotriva Ucrainei și extinderea rublei în teritoriile ucrainene care sunt controlate temporar de Rusia. Nabiullina a fost sancționată și este supusă personal înghețarii activelor și interdicției de călătorie”, a motivat Londra.

În același timp, Statele Unite și-au anunțat propriul set de măsuri, sancționând 14 membri ai complexului militar-industrial al Rusiei, inclusiv doi furnizori internaționali, pentru sprijinirea lanțurilor de aprovizionare militare ale Moscovei.