Putin vrea ca Ucraina să „înceteze imediat ostilitățile și să negocieze”. Apel în ziua anexării ilegale

Putin vrea ca Ucraina să „înceteze imediat ostilitățile și să negocieze”. Apel în ziua anexării ilegale

Vladimir Putin a semnat „tratatele de aderare” care oficializează anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ocupate din Ucraina, marcând cea mai mare preluare forțată de teritoriu din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Ceremonia, desfășurată în sfidarea dreptului internațional, a avut loc în Marele Palat al Kremlinului, în prezența elitelor politice ale țării și vine în urma unor false referendumuri orchestrate de Moscova în Herson, Zaporojie, Lugansk și Doneţk.

Putin, mesaj pentru Ucraina în ziua anexării

Președintele rus a început cu un discurs lung, combativ și furios, în care a emis noi amenințări nucleare, promițând că va „proteja” terenurile nou anexate „cu toate forțele și mijloacele de care dispunem”.

„Oamenii au ales. O alegere fără echivoc… Aceasta este voința a milioane de oameni”, a spus Putin, adăugând că cetățenii celor patru regiuni ocupate vor face parte din Rusia „pentru totdeauna”.

La scurt timp după aceea, Putin a semnat „tratatele de aderare” pe un podium alături de șefii din Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk, instalați de ruși. Luată împreună, Rusia anexează cel puțin aproximativ 15% din suprafața totală a Ucrainei, egală cu dimensiunea Portugaliei sau Serbiei.

„Cer Kievului să oprească focul”

În cadrul ceremoniei de anexare, liderul de la Kremlin a cerut Kievului să înceteze imediat ostilitățile și să negocieze.

„Facem apel la regimul de la Kiev să înceteze imediat focurile de armă, toate ostilitățile și să revină la masa negocierilor, a spus Putin într-un discurs rostit în fața guvernului, a deputaților și senatorilor, precum și a altor reprezentanți ai statului rus. „Cer Kievului să oprească focul. Suntem gata să mergem la masa negocierilor. Ne vom proteja oamenii cu toate mijloacele pe care le avem”, a completat acesta.

Ce se întâmplă pe câmpul de luptă

Marea ceremonie de la Moscova contrastează oarecum cu evenimentele de astăzi, unde forțele ucrainene par să fi încercuit aproape complet trupele rusești din Donețk. Reuters raportează că mișcarea lasă forțelor ucrainene o cale deschisă pentru a ocupa mai mult teritoriu în Donbas. Liderul rus instalat la Donețk a recunoscut că trupele au pierdut controlul total asupra satelor Yampil și Dobrishev, la nord și la est de orașul Liman.

Armata ucraineană „încerca cu orice preț să ne strice evenimentele istorice”, a relatat Denis Pușilin . „Este o veste foarte neplăcută, dar trebuie să privim cu atenție situația și să tragem concluzii din greșelile noastre”, a adăugat oficialul prorus.

Ucraina ascunde detalii despre situația de pe câmpul de luptă până când zona va fi stabilizată, dar a explicat că o operațiune este în curs de încercuire a soldaților ruși.