Turismul, o altă victimă a războiului: ce se întâmplă cu rușii, dar cu restul lumii

de: Andrei Tilimpea
03 03. 2022

Atacul Rusiei asupra Ucrainei a șocat lumea. Cum afectează luptele călătorii, agențiile de turism, companiile aeriene și operatorii de croazieră?

Invazia rusă a Ucrainei de săptămâna trecută are un impact asupra problemelor politice, economice și comerciale la nivel mondial. Piețele financiare au fost, de asemenea, afectate și, se pare, niciun sector economic nu este imun. Cu siguranță, bilanțul uman este primordial. Dar, pe lângă catastrofa umanitară urgentă, efectele economice încep să se simtă deja în multe industrii.

Traiul a milioane de oameni din Europa depinde numai de turism și călătorii, așa că agențiile de turism, companiile aeriene, furnizorii de servicii de ospitalitate și operatorii de croazieră sunt, de asemenea, îngrijorați. La doi ani de la o pandemie care a devastat multe părți ale industriei turismului, aceasta vine ca o altă lovitură.

Zboruri mai lungi și croaziere anulate

Lufthansa, cea mai mare companie aeriană din Germania, afirmă pe site-ul companiei sale că în cazul „zborurilor către Orientul Îndepărtat, pot exista modificări pe termen scurt în orele de plecare și de sosire din cauza reprogramării rutelor de zbor”. O purtătoare de cuvânt a Lufthansa a declarat că firma estimează că zborurile către capitala sud-coreeană Seul vor dura acum 90 de minute mai mult decât în ​​mod obișnuit. Iar călătorii către Tokyo vor trebui să se pregătească pentru până la două ore de timp suplimentar de zbor.

Războiul din Ucraina a determinat, de asemenea, creșterea prețurilor petrolului, depășind temporar marca de 110 de dolari pe baril. Această creștere a costurilor cu combustibilul va adăuga și mai multă presiune asupra industriei aviației, care se recuperează doar lent după luni de restricții de călătorie legate de pandemie.

Într-adevăr, experții în turism au confirmat că deplasările fără restricții în Polonia sau în statele baltice, de exemplu, rămân posibile. Turiştii ar trebui, totuşi, să ţină cont de faptul că criza umanitară care se desfăşoară în Ucraina se extinde în ţările vecine. Până acum, se spune că aproximativ 700.000 de oameni au fugit din țara lovită de război.

Companiile de croazieră au răspuns și ele la noua situație. Linia de croazieră norvegiană a anulat toate călătoriile în Rusia. Curând după aceea, TUI Cruises, MSC Cruises și AIDA Cruises au urmat exemplul. Niciuna dintre navele lor nu va face escală în portul din Sankt Petersburg în acest an.

Phoenix Reisen, o agenție germană care oferă croaziere oceanice și fluviale, a anulat excursiile de-a lungul râului Volga din Rusia în aprilie și mai. O purtătoare de cuvânt a companiei a spus că pot urma pași suplimentari.

După ce și-a revenit încet din dificultățile economice cauzate de pandemia de COVID, sectorul călătoriilor se confruntă cu și mai multă incertitudine, pe măsură ce imaginile cu războiul sperie potențialii călători.