Afacerile Uber din Rusia, luate în vizor: ce încearcă să facă gigantul

Afacerile Uber din Rusia, luate în vizor: ce încearcă să facă gigantul

Compania deține în prezent 29% din cea mai mare platformă de ride-sharing din Rusia.

Uber speră să accelereze o vânzare planificată a participațiilor rămase în Yandex.Taxi, platforma de transport cu autoturisme deținută de Rusia. Uber deține o participație de 29% în serviciu, care era aproximativ echivalent cu 800 de milioane de dolari la sfârșitul anului 2021. În timp ce accelerarea vânzării este direct ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, Uber caută să părăsească piața rusă de ceva vreme.

Anul trecut, Uber a anunțat că va vinde pachetul din diviziile Yandex de vehicule autonome și de livrare a alimentelor companiei ruse de internet pentru un total de 1 miliard de dolari. În urma deciziei de luni, trei directori Uber au demisionat din consiliul Yandex.Taxi.

„În lumina evenimentelor recente, căutăm în mod activ oportunități de a accelera vânzarea participațiilor rămase și, între timp, ne vom retrage directorii din consiliul de administrație al societății mixte”, a declarat Uber.

Uber merge înainte cu planurile sale

Decizia se aliniază cu mișcări similare făcute de companii private din SUA precum Google, Apple, Meta, Netflix și alții de a tăia legăturile cu Rusia în lumina invaziei sale în Ucraina. De asemenea, va marca sfârșitul a ceea ce a fost o călătorie foarte dificilă pentru Uber în Rusia, de când a fost lansată pentru prima dată în țară în 2014. Piața de transport și livrare de alimente din Rusia era deja dominată de Yandex.Taxi, care este parțial deținută de cea mai mare companie de tehnologie din Rusia, Yandex.

Ambele companii au încheiat o afacere de 3,7 miliarde de dolari în 2017, Uber deținând 37% din Yandex.Taxi. Clienții din Rusia pot folosi fie aplicația Yandex, fie Uber pentru a primi o călătorie.

Preocupările că Yandex.Taxi recoltează ilegal datele utilizatorilor l-au determinat luni pe ministrul transporturilor și economiei din Lituania să solicite Google și Apple să elimine aplicația din magazinele de aplicații respective, invocând preocupări de securitate națională.

În 2018, șeful centrului de securitate cibernetică din Lituania a remarcat că aplicația Yandex.Taxi solicită acces la camera, microfonul și rețeaua locală de date și i-a îndemnat pe localnici să nu folosească platforma. Yandex a negat acuzațiile și a declarat că aplicația respectă reglementările UE privind datele.

Etichete: