Turcia nu sprijină aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Erdogan: „Ar fi o greșeală”

de: Cătălina Burghelea
13 05. 2022

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat, vineri, că nu este posibil ca Turcia, membră NATO, să susțină planurile Suediei și Finlandei de aderare la pact, declarând că țările nordice sunt „casa multor organizații teroriste”. Intrarea celor două state scandinave în blocul militar ar fi o „greșeală”, aşa cum a fost şi aderarea Greciei, a avertizat liderul turc.

Liderul Turciei se opune ca Finlanda și Suedia să se alăture NATO

Recep Tayyip Erdogan a precizat că țara sa „nu este favorabilă” aderării Finlandei și Suediei la NATO, indicând că Turcia și-ar putea folosi statutul de membru al alianței militare occidentale pentru a se opune măsurilor de admitere a celor două țări nordice. Liderul de la Ankara și-a explicat opoziția, invocând presupusul sprijin al Suediei și altor țări scandinave pentru militanții kurzi și pentru alții pe care Turcia îi consideră teroriști.

Acesta a spus că nu dorește să repete „greșeala” din trecut a Turciei, care a fost de acord să readmită Grecia în aripa militară a NATO, în 1980. Erdogan a susținut că decizia a permis statului elen „să adopte o atitudine împotriva Turciei, luând NATO în spatele ei”.

Erdogan invocă greșeala făcută cu Grecia

Șeful statului turc a explicat că „nu vrea să se repete aceeaşi greșeală ca cea comisă prin aderarea Greciei” la NATO, acuzând Suedia şi Finlanda că „găzduiesc terorişti ai PKK”, Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

„Urmărim evoluţiile în legătură cu Suedia şi Finlanda, însă nu avem un aviz pozitiv, deoarece NATO a făcut o eroare în privinţa Greciei anterior, împotriva Turciei”, a afirmat preşedintele turc. „În plus, ţările scandinave, din păcate, sunt aproape ca nişte case de oaspeţi pentru organizaţiile teroriste”, a adăugat Recep Tayyip Erdogan, invocând PKK, clasată drept organizaţie teroristă de către Turcia, UE şi SUA.

Tensiuni în cadrul Alianței militare?

Reacţia guvernului de la Ankara este prima voce discordantă în sânul NATO, în legătură cu perspectiva aderării Finlandei şi Suediei la Organizația Nord-Atlantică. De la începutul crizei şi invazia rusă din Ucraina, Turcia a făcut tot posibilul să menţină relaţii bune cu cele două ţări aflate în conflict, de care economia sa depinde puternic.

Erdogan nu a spus că va bloca orice încercare de aderare a celor două națiuni nordice la NATO. Însă, alianța ia toate deciziile prin consens, ceea ce înseamnă că fiecare stat membru are un potențial drept de veto asupra cui poate adera.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări că Finlanda și Suedia, dacă ar solicita oficial să se alăture celei mai mari organizații de securitate din lume, vor fi primite cu brațele deschise.