Șeful NATO dă asigurări Finlandei: ”Procesul de aderare se va derula fără probleme și rapid”

Șeful NATO dă asigurări Finlandei: ”Procesul de aderare se va derula fără probleme și rapid”

Jens Stoltenberg susține dorinţa autorităților finlandeze de integrare în Alianţa Nord-Atlantică. Secretarul general al NATO a venit cu un mesaj încurajator pentru țara nordică.

Mesajul lui Stoltenberg pentru Finlanda. Ce se va întâmpla cu țara nordică

„Este vorba de o decizie suverană a Finlandei (…) Dacă Finlanda va decide să aplice, ea va fi primită cu căldură în cadrul NATO, iar procesul de aderare se va derula fără probleme şi rapid. Finlanda este unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai NATO, o democraţie matură, un membru al Uniunii Europene şi un contributor important la securitatea euroatlantică. Sunt de acord cu preşedintele Niinisto şi cu premierul Marin în ideea că aderarea la NATO ar consolida deopotrivă securitatea NATO şi a Finlandei. Aderarea Finlandei ar demonstra că uşa NATO este deschisă şi că Finlanda îşi decide propriul viitor”, a spus Stoltenberg.

Primii oameni în stat ai Finlandei, președintele și premierul, sunt în favoarea unei aderări „fără întârziere” a ţării lor la NATO. Țara nordică are o frontieră de 1.300 de kilometri cu Rusia. Războiul din Ucraina le-a ridicat semne de întrebare finlandezilor care au decis să susţină aderarea ţării lor la NATO, după ani de neutralitate, pentru a le fi garantată securitatea.

Ce spun rușii despre intenția Finlandei de a adera la NATO. Anunțul făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului

Kremlinul spune că aderarea Finlandei la NATO reprezintă o amenințare mare. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

”Extinderea NATO nu facilitează securitatea în Eurasia, iar aderarea Finlandei la NATO este o amenințare pentru Rusia. O altă extindere a NATO nu face continentul nostru mai stabil și mai sigur. Reacția Rusiei la aderarea Finlandei la NATO va depinde de apropierea infrastructurii alianței de granițele acesteia. Totul va depinde de ceea ce va implica acest proces de expansiune. În ce măsură infrastructura militară se va apropia de granițele noastre. Finlanda s-a alăturat măsurilor neprietenoase care au fost luate în cadrul UE în ceea ce privește țara noastră. Acest lucru nu poate decât să ne provoace regretul și este un motiv pentru răspunsurile noastre corespunzătoare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

 

 

Citește și:
Etichete: