Tsar Bomba: cea mai puternică bombă nucleară din istoria omenirii, testată de ruși

de: Andrei Tilimpea
31 10. 2022

Iată, cea mai puternică explozie declanșată vreodată de oameni.

În dimineața zilei de 30 octombrie 1961, Uniunea Sovietică a efectuat testul Tsar Bomba, o bombă cu hidrogen care a fost cea mai puternică armă nucleară creată și testată vreodată.

Bomba țarului a împachetat peste 50 de megatone, ceea ce este echivalentul a 50 de milioane de tone de explozibil convențional. Este de 10 ori mai puternică decât toate munițiile cheltuite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și de peste 1.500 de ori forța bombelor atomice aruncate asupra Hiroshima și Nagasaki la un loc.

Cunoscut oficial ca RDS-220 sovietic, Bomba Țarului se traduce aproximativ prin „regele bombelor”. Avea și o serie de alte porecle și nume de cod, inclusiv Big Ivan, Project 7000, JOE 111 sau mama lui Kuzka (o expresie rusă care înseamnă în esență „vă vom învăța o lecție într-un mod brutal”).

În 2020, Rosatom State Atomic Energy Corporation din Rusia a lansat imagini video nemaivăzute până acum ale testului.

Bomba a fost aruncată deasupra capului insulei Severny din arhipelagul Novaia Zemlya din nordul Rusiei. A fost atât de puternică încât a trebuit să fie aruncată dintr-un avion cu o parașută atașată pentru a se asigura că echipajul a avut suficient timp pentru a evita explozia care a urmat. Chiar și atunci, nu era sigur dacă echipajul va supraviețui.

Într-un fulger de lumină albă, bomba a creat o minge de foc de 8 kilometri lățime, culminând în cele din urmă cu „un nor de ciupercă” care a urcat la 64 de kilometri înălțime.

„Spectacolul a fost fantastic, ireal, supranatural”

„Norii de sub avion și din depărtare au fost luminați de blițul puternic”, își amintește un cameraman sovietic care a observat explozia. „Marea de lumină s-a extins sub trapă și chiar și norii au început să strălucească și au devenit transparenți. În acel moment, aeronava noastră a ieșit dintre două straturi de nori și mai jos, în gol, se ivea o minge portocalie strălucitoare.”

„Mingea era puternică și arogantă ca Jupiter. Încet și tăcut s-a strecurat în sus. După ce a străbătut stratul gros de nori, a continuat să crească. Părea că a absorbit tot pământul în el”, au adăugat ei.

În mod incredibil, bomba a fost aruncată la doar 54 de kilometri de orașul presupus locuit Severny. Se spunea că toate clădirile din lemn și cărămidă din oraș au fost distruse instantaneu. Numărul victimelor umane nu a fost niciodată dezvăluit. S-a raportat chiar că geamurile au fost sparte în Norvegia și Finlanda. Totuși, cu toată puterea exploziei, a produs surprinzător de puține efecte datorită designului bombei.

Bomba țarului era efectiv prea mare și nepractică pentru a fi folosită vreodată. De fapt, amploarea uluitoare a exploziei este adesea citată ca una dintre forțele motrice ale Tratatului de interzicere parțială a testelor nucleare din 1963, în care SUA și URSS au convenit să oprească testele cu bombe atomice în atmosferă, spațiul cosmic și sub apă.

Din păcate, aceste arme monstruoase sunt încă colectate în întreaga lume. În martie 2022, existau aproximativ 12.700 de focoase nucleare în întreaga lume. Aproape 90% dintre ele aparțin a două țări – Statele Unite și Rusia – în timp ce restul de aproximativ 1.200 sunt în mâinile Regatului Unit, Franței, Chinei, Indiei, Pakistanului, Israel și Coreea de Nord.