Totul despre voucherele sociale: ce trebuie să știi despre tichetele de masă de la stat

de: Mădălina Bahrim
08 06. 2022

Începând de luna aceasta, persoanele vulnerabile din punct de vedere financiar vor fi ajutate de stat să treacă mai ușor peste criza inflaționistă.

Familiile sau persoanele singure, care au venituri mici, vor primi de la stat vouchere sociale în valoare de 250 de lei. Ajutorul se acordă din două în două luni și vine pe suport electronic, iar fondurile de acolo vor putea fi folosite pentru procurare de alimente, în contextul scumpirilor accentuate din prezent.

Conform declarațiilor liderilor guvernamentali, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a început de la 1 iunie procesul de emitere, distribuire şi încărcare a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România”. Ar fi vorba de peste 2,5 milioane de astfel de tichete, care urmează să ajungă în curând la beneficiari!

„Dacă vă număraţi printre persoanele eligibile, aşa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), cardul va fi livrat către dumneavoastră de către angajaţii Poştei Române, fără să fie nevoie să demaraţi dumneavoastră vreo procedură în acest sens.

În cazul în care îndepliniţi criteriile pentru a fi printre beneficiarii eligibili, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranşa nu veţi intra în posesia cardului, vă rugăm să vă adresaţi celui mai apropiat oficiu poştal, de unde veţi primi îndrumări”, transmit autoritățile.

Conform autorităților, beneficiarii sunt: pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Impactul bugetar al măsurii este unul semnificativ, iar despre sursele de finanțare a vorbit unul dintre liderii coaliției de guvernare, respectiv președintele PSD, Marcel Ciolacu: „O să fie, cred că, o sursă de finanțare mixtă, atât de la buget. Oricum, banii aceia europeni îi cheltui tu, din bugetul de stat, și pe urmă faci documentele către Comisie ca să-ți deconteze. Categoric se vor primi aceste vouchere de la 1 iunie”.

Iniţiativa acordării cu promptitudine a tichetelor sociale reprezintă în sine o serie de premiere în administraţia centrală, efort care nu ar fi fost posibil fără o mobilizare şi sincronizare a mai multor ministere, companii naţionale şi private.

Începând cu identificarea beneficiarilor din categorii vulnerabile diferite, contractarea şi evident producţia unui număr atât de mare de carduri, sincronizarea şi validarea listelor de beneficiari între Ministerul Muncii şi ANAF, distribuţia la nivel naţional şi încărcarea o dată la două luni a acestor carduri, toate acestea reprezintă un exemplu de solidaritate şi de mobilizare la nivelul Guvernului. Negocierile cu Comisia Europeană, mecanismele de finanţare din surse multiple şi alte inovaţii în finanţarea europeană nici nu mai contează în momentul în care românii cu probleme financiare grave vor primi primele semne de sprijin”, a declarat ministrul Investiţilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Top 7 informații utile despre tichetele sociale

1. Nu e nevoie să depui vreo cerere

„Dacă vă numărați printre persoanele eligibile, așa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cardul va fi livrat către dumneavoastră de către angajații Poștei Române, fără să fie nevoie să demarați dumneavoastră vreo procedură în acest sens. În cazul în care îndepliniți criteriile pentru a fi printre beneficiarii eligibili, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranșa I nu veți intra în posesia cardului, vă rugăm să vă adresați celui mai apropiat oficiu poștal, de unde veți primi îndrumări”, transmit autoritățile.

2. Cardurile vin la pachet cu instrucțiuni

Dacă-ți faci griji că nu vei ști să folosești cardul, stai liniștit. Cardurile vor fi însoțite de scrisori care conțin instrucțiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre operatorii economici parteneri și un număr de telefon pentru cazurile în care întâmpinați probleme.

3. Banii nu se pot retrage de pe card

Nu există posibilitatea de a retrage numerar de pe carduri, ele pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de produse alimentare/mese calde de la operatorii economici parteneri.

4. Sumele oferite de stat expiră într-un anumit termen

Trebuie să știi că ai la dispoziție 12 luni pentru a folosi sumele de bani primite pe card, după care ele vor expira.

5. Există posibilitatea să fii introdus și tu pe lista de beneficiari, dacă acum nu te afli printre ei

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare. Pentru beneficiarii nou introduși în program vor fi eliberate noi suporturi electronice.

De asemenea, verificarea condițiilor de venit pentru beneficiarii incluși în categoriile a)-d), se face exclusiv de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

6. Nu ai voie să înstrăinezi cardul primit de la stat

Sunt interzise și se sancționează conform legii:

a) utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale în alt scop decât achiziționarea de produse alimentare și mese calde;

b) solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea;

c) refuzul nejustificat al unităților afiliate de a accepta tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde. Refuzul este justificat dacă există o suspiciune rezonabilă privind autenticitatea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau identitatea dintre titularul tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde și destinatarul final al acestora;

d) comercializarea tichetelor sociale;

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

7. Urmează să primești sprijinul în perioada 20 -24 iunie

Încărcarea voucherelor se va face după ce se încheie procesul de distribuire, așa că, ajutoarele aferente tranșei I vor ajunge la beneficiari în perioada 20.06.2022-24.06.2022.