Tichete sociale de 2000 de lei pentru acești români: cine primește ajutorul de la stat, în ce condiții

de: Ozana Mazilu
25 08. 2022

Dacă locuiești în sectorul 6 și ai un copil cu vârsta mai mică de trei luni, există vești bune pentru tine: primești tichete sociale.

Dacă ești mamă vulnerabilă din punct de vedere social, ai dreptul, conform OUG 113/2022, la câte un tichet social în valoare de 2.000 de lei. Așadar, tichetul se acordă o singură dată pentru un singur copil și poate fi folosit la achiziționarea de produse pentru bebeluși și mămici.

În acest sens, trebuie să depui o cerere la DGASPC Sector 6 pentru a intra în posesia banilor, e menționat pe site-ul oficial al Primăriei Sector 6. Tichetul social este pe suport electronic (card) și poate fi folosit doar pe teritoriul României.

Cine trebuie să depună acte pentru tichete sociale

Condiția ar fi ca suma de 2.000 de lei să fie cheltuită în termen de 6 luni de la virare și doar pentru achiziționarea de articole sanitare și medicale pentru mamă și bebeluș. Acești bani oferiți de stat reprezintă venit neimpozabil și nu se iau în calcul la stabilirea venitului net lunar pe membru de familie.

Astfel, pot depune cerere pentru acordarea tichetului de 2.000 de lei mamele care au copil în vârstă de până la 3 luni și care fac parte dintr-una din categoriile de mai jos:

  • le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat (ajutor social), acordat în baza legii 416/2001, cu modificările și completările ulterioare;
  • sunt beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, acordată în baza legii 277/2010, republicată;
  • se află temporar în situații critice de viață, respectiv sunt victime ale calamităților, ale violenței domestice, sunt persoane dependente și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin anchetă socială;
  • nu au acte de identitate;
  • sunt minore;
  • sunt mame cu dizabilități, atestate prin certificat de încadrare în grad de handicap, eliberat de Comisiile de specialitate;
  • sunt cetățeni străini sau apatrizi, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina;