Televiziunea de propagandă a Rusiei se laudă cu arsenalul nuclear: cum prezintă știrile

de: Iulia Kelt
01 03. 2022

Pe zi ce trece, conflictul intentat de Rusia împotriva Ucrainei ia amploare. Iar dacă, într-o primă instanță, vorbim despre un conflict armat, în paralel avem parte de un al doilea război, de tip hibrid, după cum vom putea vedea în cele ce urmează.

Războiul cibernetic dintre Rusia și Ucraina este, poate, la fel de important ca cel clasic, cu arme, tancuri și soldați. Un motiv cât se poate de logic pentru afirmația anterioară este întocmai faptul că ceea ce se întâmplă online are consecințe directe în offline (în casele oamenilor, în mințile lor și, mai ales, pe frontul efectiv de luptă).

Mai nou, Rusia pare să aibă o nouă tactică: televiziunile sale de propagandă mizează de evitarea cuvântului „război”, pentru a încerca, în acest fel, să minimizeze efectul devastator pe care îl are politica de nișă a lui Vladimir Putin asupra cetățenilor nevinovați din Ucraina.

În schimb, se folosește „operațiuni de eliberare”, sugerând că ceea ce întreprinde Putin în Ucraina nu ar fi vărsare de sânge, ci o operațiune de salvare a acestei țări, din „ghearele cotropitorilor europenizați”.

Ba mai mult, pentru a sublinia presupusa măreție a Rusiei, televiziunile pun accentul pe arsenalul nuclear deținut, în așa fel încât să se știe că, în caz de nevoie, Putin are și această opțiune, de a apăsa pe butonul roșu.

Rossia 1 renunță la programul obișnuit și face afirmații exagerate la adresa SUA și NATO

De menționat că aceste posturi au arie de acoperire inclusiv în Republica Moldova. În acest sens, una dintre principalele surse de propagandă rusească, Rossia 1, a renunțat la programul clasic și și-a început știrile cu un discurs cu iz editorialistic în care s-a vorbit despre arsenalul militar nuclear al Rusiei, însă și despre „dușmanii” poporului, NATO și SUA. Buletinul de știri, lipsit de orice urmă de etică jurnalistică, a fost prezentat de Dmitri Kiseliov, cunoscut în Rusia pentru amplelele sale mișcări de propagandă.

„Cine vorbeşte despre conflictul cu NATO? Ei cumva încearcă să sperie Rusia? Pentru ca să fim mai convingători, Putin trece forţele nucleare ruse într-un regim de alertă. Dar ce reprezintă forţele nucleare? Este vorba despre o aşa-numită triada nucleară: rachete de sol, submarine şi cele aeriene. Baza acestui sistem sunt submarine purtătoare de rachete. În total, avem 11 la număr. Principala forţă este racheta “Bulava” (“Buzdugan”). Masa ei iniţială este de aproape 40 de tone, iar raza de acţiune – 10 mii de kilometri”, a spus prezentatorul Dmitri Kiseliov.