Sărăcește Vladimir Putin? Care va fi, de fapt, efectul invaziei asupra Ucrainei

Sărăcește Vladimir Putin? Care va fi, de fapt, efectul invaziei asupra Ucrainei

După ce Rusia a decis să treacă la fapte și să invadeze Ucraina, majoritatea statelor lumii au început să lanseze amenințări și să anunțe măsuri dure ca reacție la agresiunile Kremlinului.

Statele Unite ale Americii (SUA) și Uniunea Europeană au alcătuit pachete ample de măsuri împotriva Rusiei, iar acestea vor avea un efect dur asupra economiei lui Vladimir Putin, cred cei mai reputați economiști ai lumii.

Ce i se va întâmpla, de fapt, liderului de la Kremlin

„Ideea că Rusia nu va fi afectată este greșită. Este posibil ca efectele negative să nu fie resimțite imediat, dar sancțiunile vor încetini economia Rusiei pe termen lung”, a spus Christopher Granville, director general la firma de consultanță TS Lombard.

„Rusia va fi, în esență, tratată ca un stat ostil, izolat de fluxurile globale, investiții și alte interacțiuni economice normale care creează nivelul de trai, veniturile, productivitatea și profitabilitatea companiilor”, a adăugat el.

Serghei Guriev, profesor de economie la Sciences Po din Franța și fost economist șef al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a subliniat că PIB-ul nominal pe cap de locuitor al Rusiei este mai mic decât în 2013.

„În 2013, Rusia era o țară cu venituri mari și negocia activ aderarea la OCDE. Rusia a revenit acum la statutul de venituri medii”, a spus el.

Din partea autorităților de la Cala Albă, Rusia trebuie să se aștepte la:

-Blocarea activităților băncii VEB și a Băncii Militare Ruse;
-Blocarea accesului Rusiei la sursele de finanțare venite din Vest;
-Sancțiuni împotriva elitelor din Rusia;
-Blocarea gazoductului Nord Stream 2.

„Ce îi dă lui Putin dreptul de a declara noi așa-zise țări pe un teritoriu care aparține vecinilor săi?”, a afirmat președintele american, Joe Biden, în timpul conferinței de presă.

Sancțiunile adoptate de Uniunea Europeană vizează:

-Sancționarea membrilor Dumei de Stat care au votat pentru independența Republicilor Populare Donețk și Luhansk.
-Limitarea accesului Rusiei la piețele și serviciile de capital și financiare ale UE.
-Sancționarea a 27 de indivizi și entități legale cu rol în sfidarea suveranității teritoriale a Ucrainei.

„Acest pachet de sancțiuni care a fost aprobat în unanimitate de statele membre UE va răni Rusia și o va răni rău”, a declarat Borrell într-o conferință de presă alături de ministrul de Externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, la o întâlnire la Paris.