Tehnologia viitorului a fost descoperită : cum extragem curent din aer

de: Andrei Tilimpea
25 10. 2022

Oamenii de știință au dezvoltat Air-gen, un dispozitiv care utilizează o proteină naturală pentru a crea electricitate din umiditatea aerului.

Laboratoarele inginerului electric Jun Yao și microbiologului Derek Lovley de la Universitatea din Massachusetts Amherst (UMass Amherst) au creat Air-gen cu nanofire de proteine ​​conductoare electric produse de microbul Geobacter. Air-gen conectează electrozii la nanofirele proteice în așa fel încât curentul electric este generat din vaporii de apă prezenți în mod natural în atmosferă.

Descoperirile sunt publicate în Nature.

„Facem literalmente electricitate din aer”, a spus Yao. „Air-gen generează energie curată 24/7.”

Noua tehnologie dezvoltată în laboratorul lui Yao se spune că este nepoluantă, regenerabilă, cu costuri reduse și poate genera energie în zone cu umiditate extrem de scăzută.

Dispozitivul Air-gen necesită o peliculă subțire de nanofire proteice cu o grosime mai mică de 10 microni, au spus cercetătorii. Partea inferioară a filmului se sprijină pe un electrod, în timp ce un electrod mai mic care acoperă doar o parte a filmului cu nanofir se află deasupra. Filmul absoarbe vaporii de apă din atmosferă. O combinație a conductivității electrice și a chimiei de suprafață a nanofirelor proteice, cuplată cu porii fini dintre nanofirele din film, stabilește condițiile care generează un curent electric între cei doi electrozi.

Pentru un viitor verde

Dispozitivul produce o tensiune susținută de aproximativ 0,5 volți pe o peliculă de 7 micrometri grosime, cu o densitate de curent de aproximativ 17 microamperi pe centimetru pătrat.

Cercetătorii au spus că generația actuală de dispozitive Air-gen poate alimenta electronice mici și se așteaptă să aducă invenția la scară comercială în curând. Următorii pași pe care îi plănuiesc includ dezvoltarea unui mic „patch” Air-gen care poate alimenta dispozitive electronice portabile, cum ar fi monitoare de sănătate și fitness și ceasuri inteligente, ceea ce ar elimina necesitatea bateriilor tradiționale. De asemenea, ei speră să dezvolte Air-gens care să se aplice telefoanelor mobile pentru a elimina încărcarea periodică.

„Scopul final este de a face sisteme la scară largă”, a spus Yao. „De exemplu, tehnologia ar putea fi încorporată în vopseaua de perete care ar putea ajuta la alimentarea casei tale. Sau, putem dezvolta generatoare autonome alimentate cu aer care furnizează energie electrică în afara rețelei. Odată ce ajungem la o scară industrială pentru producția de sârmă, mă aștept pe deplin să putem realiza sisteme mari care să aducă o contribuție majoră la producția de energie durabilă.”