Tehnologia care poate ”salva” sectorul energiei regenerabile: soluția, simplă și eficientă

de: Andrei Tilimpea
17 11. 2022

Electricitatea este folosită pentru a încălzi nisipul și poate rămâne așa luni de zile.

Multe țări văd creșterea prețurilor la energie, iar guvernele sensibile investesc în generarea de energie regenerabilă. În timp ce energia eoliană, solară și hidroelectrică pot crea teoretic energie aproape nelimitată, capacitatea lumii de a o stoca rămâne cu mult în urmă, iar cercetarea tehnologiei bateriilor a devenit imperativă pentru a ne rezolva nevoile energetice.

Ideile sălbatice au variat de la vezici masive de CO2 care produc energie la cerere forțate prin turbine, până la greutăți enorme care stochează energie cinetică până când sunt aruncate.

Acum, totuși, a fost propusă o nouă idee – o baterie de nisip. Stocând energia sub formă de căldură într-o cuvă masivă de nisip, bateria reține excesul de energie creat de vânt și soare, pentru a fi apoi descărcată în perioadele de nevoie utilizând acea căldură pentru diverse aplicații. Ar putea stoca o energie masivă de 8 megawați oră și descarcă aproximativ 200 de kilowați de putere atunci când este plin și poate stoca energia timp de luni de zile.

„Scopul său principal este să funcționeze ca un rezervor de mare putere și de mare capacitate pentru excesul de energie eoliană și solară. Energia este stocată sub formă de căldură, care poate fi folosită pentru a încălzi casele sau pentru a furniza abur fierbinte și căldură de proces la temperaturi ridicate industriilor care sunt adesea dependente de combustibili fosili”, scrie Polar Night Energy într-o declarație.

Nisipul, o soluție ingenioasă

Stocarea energiei sub formă de căldură nu este o idee nouă, dar stocarea acesteia în nisip ar putea fi o soluție destul de eficientă. Nisipul are un punct de fierbere semnificativ mai mare și poate stoca mult mai multă energie decât un rezervor de apă de dimensiuni similare și este limitat doar la materialele de construcție ale bateriei și nu la limita de temperatură a nisipului, potrivit Popular Mechanics.

Polar Night are deja o baterie mare de nisip construită într-un orășel numit Kankaanpää din vestul Finlandei, unde ajută la încălzirea caselor și la o piscină locală. Cu o înălțime de 7 metri, bateria conține 110 de tone de nisip într-un container mare care se încarcă în timp ce energia este ieftină și abundentă. Atunci când este necesar, aerul curge prin țevi care călătoresc aproape de nisip și se încălzește, unde poate apoi să se stingă fie pentru a furniza încălzire, fie pentru a încălzi apa în abur pentru a alimenta o turbină. Este mai eficient atunci când căldura nu este transferată înapoi la electricitate, dar opțiunea există.

Compania speră că bateria poate face parte din strategia ambițioasă de a crește utilizarea surselor regenerabile, asigurându-se că fiecare watt este utilizat sau stocat. Va fi nevoie cu disperare de forme noi și inovatoare de baterii, deoarece lumea produce mai multă energie regenerabilă, așa că o soluție ieftină care utilizează doar nisip ar putea fi o opțiune ideală.