Țara folosită de UE pentru a contracara influența Rusiei. Aici va fi construit cel mai înalt baraj din lume

de: Cătălina Burghelea
06 07. 2022

UE vrea să devină cel mai mare investitor în cel mai înalt baraj din lume, aflat în Tadjikistan, au declarat oficiali de la Bruxelles. Mișcarea are ca scop să ajute Asia Centrală să-și reducă dependența energetică de Federația Rusă. Republica a început în 2016 construcția hidrocentralei gigantice de la Rogun, care ar putea oferi independență energetică deplină fostei republici sovietice.

Cum încearcă UE să limiteze influența Rusiei

Până în prezent, Banca Europeană pentru Investiții nu a finanțat proiectul, al cărui dezvoltator principal este firma italiană de construcții Webuild, însă un purtător de cuvânt al BEI susține că acum Comisia Europeană a solicitat băncii să devină „cel mai mare investitor” în proiect, relatează Reuters.

Nimeni nu mai trebuie să depindă de energia rusească

Barajul de la Rogun va costa aproape opt miliarde de dolari, dintre care trei miliarde de dolari au fost deja cheltuiți, a precizat ministrul tadjic al Energiei, Dalyor Juma. Anterior, proiectul a fost finanțat în mare parte din obligațiunile guvernului de la Dușanbe și împrumuturi private, dar oficialii solicită sprijin financiar și tehnologic de la Bruxelles pentru finalizarea proiectului.

BEI a băgat în Asia Centrală aproximativ 182 de milioane de euro în perioada 2014-2020, o fracțiune din investițiile sale de miliarde de euro făcute în afara Uniunii Europene. Unul dinte motivele cheie pentru investiția blocului comunitar în barajul hidroenergetic a fost ca Tadjikistanul și vecinii săi să nu mai fie dependenți de energia rusească. Bruxelles și aliații săi occidentali au încercat să izoleze Rusia, ca răspuns la războiul din Ucraina.

Planul Uniunii Europene în Tadjikistan

Hidrocentrala de la Rogun, cu un baraj de 335 de metri înălțime, despre care se spune că va fi cel mai înalt din lume după finalizare, este menită să pună capăt penuriei de energie din Tadjikistan și să îi permită să exporte electricitate în Uzbekistan și Kazahstan. Petrolul este principala marfă de import a acestei țări din Asia Centrală, în timp ce Kazahstanul și Uzbekistanul importă gaz rusesc, chiar dacă ambele sunt producătoare de gaze.

Finanțarea UE face parte din strategia „Global Gateway”. Bruxelles a dezvăluit planul global de cheltuieli pentru infrastructură de 300 de miliarde de euro în luna decembrie, ca o alternativă mai bună și mai ecologică la Inițiativa Belt and Road a Chinei. Beijingul și-a lansat planul în 2013, pentru a-și consolida legăturile comerciale cu restul lumii, Asia Centrală numărându-se printre regiunile în care China a investit masiv.