Rusia închide conducta prin care România importă petrol din Kazahstan

Rusia închide conducta prin care România importă petrol din Kazahstan

Kremlinul dă o lovitură dură României. Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte de ţiţei din lume, care aduce petrol din Kazahstan în Marea Neagră, via Rusia, trebuie să-şi oprească activitatea pentru 30 de zile, a hotărât un tribunal rus. Potrivit unor surse, exporturile de ţiţei continuă.

Moscova se răzbună pe România din cauza Ucrainei?

Un tribunal din Rusia a ordonat Consorțiului Caspian Pipeline, care aduce petrol din Kazahstan la Marea Neagră, să suspende activitatea pentru 30 de zile. CPC, prin care trece aproximativ 1% din petrolul mondial, susține că decizia de suspendare a operaţiunilor are legătură cu documentaţia referitoare la o scurgere de petrol, adăugând că grupul, din care fac parte şi giganţii americani Chevron şi Exxon, trebuie să respecte decizia tribunalului luată marți, 5 iulie.

Un tribunal din Rusia suspendă activitatea CPC

Totuși, două surse familiare cu operaţiunile terminalului au declarat, pentru Reuters, că exporturile CPC din Marea Neagră continuau miercuri dimineaţa. Alte trei nume din industria petrolieră au precizat că livrările de petrol de la câmpurile petrolifere către conducta CPC nu erau întrerupte astăzi.

Decizia a fost atacată de Caspian Pipeline

Orice perturbare majoră a operaţiunilor Caspian Pipeline Consortium ar pune noi presiuni pe piaţa petrolieră mondială, care deja se confruntă cu una dintre cele mai mari probleme pe partea de aprovizionare de la embargoul din 1970. CPC a formulat un recurs la tribunalul din oraşul rus Novorossiisk prin care cere ca decizia să fie suspendată. În felul acesta, încearcă să evite consecinţe irevocabile pentru echipamentele conductei.

Ce se întâmplă cu rafinăria Petromidia

Statele Unite ale Americii au impus sancţiuni asupra petrolului rusesc, dar au explicat că livrările de petrol din Kazahstan, via Rusia, ar trebui să nu sufere întreruperi. La rândul său, UE a anunţat că vrea să se elibereze de dependenţa de combustibili fosili rusești până în 2027.

Potrivit KMG Internaţional (fostul Rompetrol Group), suspendarea activităţilor prin conducta Caspian Pipeline, care aduce ţiţei din Kazahstan în România, tranzitând teritoriul Rusiei, nu va afecta aprovizionarea cu ţiţei a rafinăriei Petromidia. Grupul spune că ponderea ţiţeiului de tip CPC în reţetele de obţinere a produselor petroliere în cadrul rafinăriei este una scăzută, comparativ cu alte tipuri de ţiţei utilizate în mod curent.

Mai mult, Rompetrol afirmă că eventualele măsuri privind activitatea CPC nu vor influenţa piaţa produselor petroliere din țara noastră, dând asigurări că grupul va continua să îşi onoreze obligaţiile contractuale şi livrările de carburanţi.