Țara care a confirmat primul deces cauzat de variola maimuței. Epidemia a devenit urgență sanitară globală

de: Anca Lupescu
01 08. 2022

India a confirmat luni primul deces cauzat de variola maimuței în Asia, la un tânăr din statul Kerala, în sudul țării. Săptămâna trecută, Spania a raportat două decese legate de variola maimuței, iar Brazilia primul. Decesul din India este, de asemenea, primul din Asia. Organizația Mondială a Sănătății a declarat epidemia ca fiind o urgență sanitară globală la 23 iulie.

Variola maimuței face victime

Bărbatul indian în vârstă de 22 de ani a murit sâmbătă, a declarat reporterilor ministrul de venituri din Kerala, adăugând că guvernul a izolat 21 de persoane care au intrat în contact cu el.

„Persoana a ajuns în Kerala pe 21 iulie, dar a vizitat un spital abia pe 26 iulie, când a prezentat oboseală și febră”, a declarat ministrul K. Rajan, adăugând că nu există niciun motiv de panică, deoarece niciunul dintre contactele primare nu prezenta simptome.

Ministrul sănătății din Kerala, Veena George, a declarat duminică reporterilor că familia bărbatului a declarat autorităților în ziua precedentă că acesta a fost testat pozitiv în Emiratele Arabe Unite înainte de a se întoarce în India.

OMS a declarat urgență sanitară globală

Ministerul federal al sănătății din India nu a făcut niciun comentariu cu privire la acest deces, cu excepția faptului că a declarat că guvernul a format un grup operativ format din oficiali de rang înalt pentru a monitoriza cazurile de variolă a maimuței din țară, unde mass-media locală a raportat cel puțin cinci infecții.

OMS a declarat la sfârșitul lunii trecute că 78 de țări au raportat peste 18.000 de cazuri de variola maimuței, majoritatea în Europa.

Aceasta spune că virusul variolei maimuței provoacă o boală cu simptome mai puțin severe decât variola și apare în principal în Africa Centrală și de Vest. Boala se transmite de la animale la oameni.

Transmiterea de la om la om are loc prin contactul cu fluidele corporale, leziuni pe piele sau pe suprafețele mucoaselor interne, cum ar fi în gură sau în gât, picături respiratorii și obiecte contaminate.