26 iul. 2022 | 22:32

Orașul în care au explodat cazurile de variola maimuței

ULTIMA ORĂ
Orașul în care au explodat cazurile de variola maimuței

Variola maimuței, afecțiune a pielii care se răspândește mai ales în rândul bărbaților homosexuali și bisexuali, dar care poate afecta pe oricine – crește atât de rapid încât a determinat Organizația Mondială a Sănătății să declare o urgență globală.

Orașul cu cele mai multe cazuri de variola maimuței

Orașul New York a devenit în urmă cu doi ani un teren de probă pentru răspunsul sănătății publice la pandemia de coronavirus. Acum, orașul reprezintă mai mult de o treime din cele 2.900 de infecții cu variola maimuței la nivel național, ceea ce îl face din nou esențial pentru a stăvili răspândirea unui virus care sare de pe un continent pe altul.

„Miza este mare din perspectiva de a ne asigura că ne ocupăm de sănătatea oamenilor care locuiesc acolo, dar și în ceea ce privește posibilitatea importului și exportului virusului de la persoanele care călătoresc”, a declarat Demetre Daskalakis, directorul Diviziei de prevenire HIV din cadrul CDC și un oficial care lucrează la răspunsul agenției la variola maimuței.

Și cazurile de Covid-19 explodează în New York

Guvernatorul Kathy Hochul, primarul Eric Adams și oficialii din domeniul sănătății publice au făcut presiuni asupra administrației Biden pentru mai multe vaccinuri împotriva variolei maimuțelor și pentru acces la tratament, au deschis clinici de vaccinare în zonele cu focare de infecție și au lansat noi campanii de sensibilizare a publicului – toate acestea în timp ce ratele de Covid în New York și în suburbiile înconjurătoare își revin la niveluri care nu au mai fost văzute din primăvară.

„Ne confruntăm cu o serie de provocări concomitente. După cum știți, cazurile de Covid sunt în creștere, determinate de două variante noi și mai transmisibile”, a declarat Ashwin Vasan, comisarul pentru sănătate al orașului, în cadrul unei întâlniri publice de joi.

„Adăugați pe lângă aceasta și recenta epidemie de variola maimuței în această etapă, care a fost o adevărată provocare pentru departamentul nostru și pentru oraș să gestioneze bolile infecțioase concurente”.

Atenția statului, care odată era consumată de combaterea Covid, s-a diminuat. Și cu acest virus care a depășit de mult punctul de izolare, unii experți în sănătate publică susțin că New York-ul are dreptate să își reorienteze eforturile asupra celui care încă mai este.

Câte cazuri sunt în total

Ratarea ferestrei de izolare ar putea duce la faptul că variola maimuței ar putea deveni endemică în SUA, ceea ce înseamnă că este atât de răspândită încât este prezentă în mod regulat, a declarat Leana Wen, profesor de sănătate publică la Universitatea George Washington și fost comisar al Departamentului de Sănătate al orașului Baltimore.

Oficialii din domeniul sănătății din statul New York au raportat luni 1.111 cazuri confirmate de variola maimuței în tot statul – mai mult decât dublu față de cele 414 raportate cu 10 zile mai devreme și de aproximativ 44 de ori mai multe decât cele 25 de cazuri confirmate în urmă cu o lună.

Între timp, New York a înregistrat luni aproximativ 5.000 de cazuri noi de Covid și o medie de șapte zile la nivel de stat de 35 de cazuri la 100.000 de persoane (cu 46 la 100.000 în New York City) – rate care au fost observate ultima dată în timpul valului de primăvară târzie.