Tânăra comparată adesea cu Steve Jobs, Elizabeth Holmes, a fost condamnată la 11 ani de închisoare. The Dropout, un serial despre viața ei

de: Cojocaru Cristian
19 11. 2022

Cea care adeseori este comparată cu Steve Jobs a fost condamnată la 11 ani de închisoare pentru fraudă. Află cine este Elizabeth Holmes, vedeta din Silicon Valley.

Fondatoarea Theranos, Elizabeth Holmes, a fost condamnată la peste 11 ani de închisoare pentru că a fraudat investitorii în start-up-ul ei de analize de sânge, care a fost evaluat cândva la 9 miliarde de dolari. Fosta vedetă din Silicon Valley a susținut în mod fals că tehnologia ar putea diagnostica boala cu doar câteva picături de sânge.

Holmes, în vârstă 38 de ani, care este însărcinată, a spus în lacrimi instanței că a simțit „o durere profundă” pentru cei induși în eroare de înșelătoria sa. Ea a fost găsită vinovată în ianuarie, după un proces de trei luni. Se așteaptă ca Holmes să facă apel împotriva sentinței, care a fost pronunțată vineri într-un tribunal din California.

Odată cunoscută drept „următorul Steve Jobs”, era cea mai tânără miliardară din lume.Ea a lansat Theranos după ce a abandonat Universitatea Stanford la vârsta de 19 ani, iar valoarea sa a crescut brusc după ce compania a susținut că ar putea aduce o revoluție în diagnosticarea bolilor.

Totuși, tehnologia pe care Holmes a promovat-o nu a funcționat, astfel că procesele interminabile au dus la dizolvarea companiei până în anul 2018. La procesul lui Holmes din San Jose, California, procurorii au spus că ea a indus în eroare cu bună știință medicii și pacienții cu privire la produsul emblematic al lui Theranos, mașina Edison, despre care compania susținea că poate detecta cancerul, diabetul și alte afecțiuni folosind doar câteva picături de sânge.

De asemenea, ei au acuzat-o pe Holmes că a exagerat enorm performanța companiei față de susținătorii săi financiari. Jurații au găsit-o în cele din urmă vinovată pentru patru capete de acuzare de fraudă, ​​cu o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare.

Cu toate acestea, a fost găsită nevinovată pentru alte patru acuzații și încă nu s-a ajuns la un verdict pentru alte trei. Înainte ca judecătorul Edward Davila să-și emită sentința vineri, Holmes a citit un discurs în fața instanței în care și-a cerut scuze în lacrimi investitorilor și pacienților.

Elizabeth Holmes

Cea comparată cu Steve Jobs va petrece 11 ani în închisoare

Silicon Valley este un loc în care se pot face averi, dar și în care se pot pierde. Nu este neobișnuit ca investitorii să piardă sume mari de bani. De asemenea, este normal ca fondatorii să facă afirmații grandioase despre tehnologiile lor. Ceea ce este diferit în cazul lui Holmes este faptul că acuzațiile de fraudă s-au dovedit a fi adevărate.

În SUA, este foarte dificil să fie obținute urmăriri penale pentru fraudă. Atunci când investitorii pierd bani, de cele mai multe ori anulează tranzacțiile sau urmăresc să primească depăgubiri în mod privat. Pedeapsa lui Holmes este un avertisment pentru directorii din Silicon Valley că există consecținte reale pentru inducerea în eroare a investitorilor.

Elizabeth Holmes trebuie să se predea, urmând a începe să execute pedeapsa pe data de 27 aprilie. Holmes și Ramesh „Sunny” Balwani, fostul ei partener de afaceri și iubit, au fost acuzați în 2018 de fraudă electronică și conspirație pentru a comite fraudă electronică. Balwani, care a fost judecat separat, a fost găsit vinovat de fraudă în această vară, dar va fi condamnat abia luna viitoare.

Procurorii au cerut pentru ea 15 ani de închisoare, dar și să plătească aproximativ 800 de milioane de dolari investitorilor, fiind vorba despre mai multe personalități importante, cum ar fi fostul secretar american al Apărării James Mattis, care a depus mărturie împotriva ei la proces, dar și magnatul software Larry Ellison.

Avocații apărării au susținut că intențiile acesteia au fost bune și a încercat să ajute oamenii, cerând doar 18 luni de arest la domiciliu. Judecătorul a stabilit vineri că ea a cauzat pierderi de 121 de milioane de dolari investitorilor, inclusiv lui Rupert Murdoch și familiei care deține Walmart. Suma pe care va trebui să o ramburseze va fi stabilită la o ședință de judecată ulterioară.

Peste 130 de prieteni, familia și foștii angajați Theranos i-au scris judecătorului pentru a face apel la clemență, argumentând că Holmes este o mamă tânără. Ea a avut un fiu în iulie 2021 și în prezent este însărcinată cu al doilea copil.

De asemenea, se așteaptă ca avocații ei să încerce să împiedice procedura de a intra la închisoare până după nașterea copilului. Partenerul ei, Billy Evans, în nota sa de condamnare la tribunal, i-a spus judecătorului că se teme pentru „un viitor în care fiul meu să crească cu o relație cu mama lui de cealaltă parte a sticlei, supravegheată de paznici”.

Eileen Lepera, o secretară din Silicon Valley, care și-a pierdut o parte din economiile pe viață investind în Theranos, a declarat pentru BBC că este „mulțumită” de sentință.