Taiwan cumpără de la SUA arme de 1 miliard de dolari. Reacția dură a Chinei
De teama unui conflict între China și Taiwan, Statele Unite ale Americii vor vinde arme de un miliard de dolari guvernului de la Tapei, pe măsură ce tensiunile cu Beijingul escaladează. Administrația Biden intenţionează să trimită, contra cost, Taiwanului armament în valoare de 1,1 miliarde de dolari, inclusiv 60 de rachete anti-navă Harpoon, în timp ce Washington îşi intensifică eforturile de consolidare a apărării ţării, ținută sub presiune militară tot mai mare de China.
SUA înarmează masiv Taiwanul
Pachetul SUA mai include 100 de rachete aer-aer Sidewinder, pe lângă echipamente şi sprijin pentru un program de radare de supraveghere. Decizia marchează primul ajutor de armament american de când armata chineză a sporit semnificativ presiunea asupra Taiwanului, după vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi. Autoritățile de la Beijing au răspuns prin lansarea de rachete deasupra Taiwanului în apele insulei, inclusiv în zona economică exclusivă a Japoniei.
Laura Rosenberger, principalul oficial al Casei Albe pentru China şi Taiwan, susține că Administraţia Biden pregătea măsura de ceva timp, deoarece se aşteaptă ca armata chineză să continue cu tensiunile în zonă. Pachetul este al cincilea şi cel mai mare pe care americanii l-au prezentat. Potrivit oficialului de la Washington, acesta include „capacităţi defensive asimetrice critice”.
China avertizează cele două țări aliate
Purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze din SUA, Liu Pengyu, a declarat că Beijing se opune „cu fermitate” acestor vânzări, care „pun în pericol grav relațiile dintre China și SUA și pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, cerând Washingtonului să le „revoce imediat”.
Departamentul de Stat al SUA a precizat că vânzările sunt în conformitate cu o politică americană de lungă durată, care îi permite să trimită arme defensive insulei. Statele Unite descriu „furnizarea rapidă” a echipamentelor militare ca fiind „esențială pentru securitatea Taiwanului”. Cu toate acestea, China spune că americanii se amestecă în afacerile sale interne.Partidul Comunist Chinez revendică insula Taiwan ca parte a teritoriului său, deși nu a guvernat-o niciodată.
„SUA se amestecă în afacerile interne ale Chinei și subminează suveranitatea și interesele de securitate ale Chinei prin vânzarea de arme către Taiwan. Aceasta trimite semnale greșite forțelor separatiste de „independență a Taiwanului” și periclitează grav relațiile dintre China și SUA, precum și pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, a avertizat Liu.
„Contramăsuri legitime și necesare”
Diplomatul chinez a făcut apel la Washington să „își onoreze angajamentele față de principiul „o singură Chină””. În caz contrar, spune Liu Penyu, se vor „lua contramăsuri legitime și necesare”. Tensiunile au crescut de când șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a vizitat Taipeiul.