China simulează atacuri asupra navelor marinei americane, afirmă Taiwanul într-un raport

China simulează atacuri asupra navelor marinei americane, afirmă Taiwanul într-un raport

China a simulat atacuri asupra navelor marinei americane și urmărește să împiedice forțele străine să vină în ajutorul Taiwanului în cazul unui război, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan într-un raport ferm care trage un semnal de alarmă cu privire la planurile militare ale Beijingului.

Raport al Ministerului Apărării din Taiwan

Tensiunile dintre Taiwan și China au crescut vertiginos în urma unei vizite la Taipei, luna trecută, a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, care a înfuriat Beijingul, care a văzut-o ca pe o ingerință în afacerile sale.

China, care revendică Taiwanul guvernat democratic ca fiind al său, în ciuda obiecțiilor puternice ale guvernului de la Taipei, a efectuat jocuri de război după călătoria lui Pelosi și își continuă activitățile militare în apropierea insulei.

Ministerul taiwanez al Apărării, într-un raport către parlament, a declarat că China continuă să își consolideze pregătirea de luptă pentru un atac asupra insulei. Aceasta se concentra pe primul lanț de insule, care se întinde din Japonia, prin Taiwan, Filipine și până în Borneo, închizând mările de coastă ale Chinei.

China, atacuri simulate

China „a folosit exerciții de luptă pentru a efectua atacuri simulate asupra navelor americane care intră în primul lanț de insule”, se arată în raport, și urmărește să obțină controlul strategic al acestui lanț de insule până în 2035.

Statele Unite au navigat în mod regulat cu nave militare în Marea Chinei de Sud, uneori în apropierea insulelor deținute de chinezi, dar și prin strâmtoarea Taiwan în ceea ce numesc misiuni de libertate de navigație care întotdeauna înfurie China.

Începând din acest an, ministerul a declarat că China și-a intensificat intimidarea militară, inclusiv exercițiile care au ca scop să submineze moralul Taiwanului și „să forțeze negocierile cu un război” și „să forțeze o unificare prin arme”.

China ar putea folosi forțe speciale sau agenți pentru a „decapita” sistemele de comandă ale Taiwanului și a deteriora infrastructura în cadrul unui atac și este capabilă să lanseze atacuri electronice pentru a întrerupe comunicațiile și sistemele de comandă, se arată în raportul care a fost datat joi.

China ar putea, de asemenea, să blocheze Taiwanul și să-i întrerupă aprovizionarea cu energie și economia, a adăugat raportul, dar a precizat că Beijingul are încă constrângeri de transport și logistice pentru a lansa o invazie completă.

Invazia Rusiei în Ucraina este, de asemenea, studiată de China și a determinat-o să își „modifice” planurile de atac asupra Taiwanului, a declarat ministerul, fără a da detalii.