Surpriză: cum poți primi bani de la stat, din cauza războiului. E valabil pentru toți angajații români

de: Mădălina Bahrim
23 03. 2022

Angajații români care lucrează în companii a căror activitate este afectată de războiul din Ucraina, vor beneficia de bani de la stat, dacă vor intra în șomaj tehnic.

Guvernul de la București are în plan relansarea șomajului tehnic, așa cum era, de exemplu, în timpul pandemiei, când erau în vigoare restricții ce afectau activitatea firmelor autohtone.

Dacă va fi adoptat un astfel de proiect de lege, companiile a căror activitate va avea de suferit pe fondul războiului din țara vecină, își vor putea trimite angajații în șomaj tehnic. Firma va putea astfel să treacă de momentul dificil fără să fie nevoie să apeleze la concedieri.

Câți bani poți primi

Statul ar avea de gând să ofere o indemnizație echivalentă cu 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut în Legea bugetului.

Această măsură va fi valabilă pentru toți angajații din țara noastră care au contractele individuale de muncă suspendate temporar din inițiativa angajatorilor lor.

Deja, Executivul a realizat și o analiză de impact a acestei măsuri și se pare că ar urma să fie de ajutor pentru aproximativ 30.000 de persoane. Referindu-ne la industriile care ar putea apela cel mai mult la această măsură, se pare că aici regăsim, de exemplu, industria metalurgică, industria auto, industria mobilei etc.

Din fericire, mediul privat românesc nu are o mare expunere nici în Rusia, nici în Ucraina și e destul de redus numărul celor ce ar putea să ajungă să apeleze la această schemă de ajutor, dar e bine ca angajații și angajatorii să știe că se pot baza pe acest sprijin de la stat, dacă va fi nevoie și dacă efectele economice ale conflictului militar se vor extinde și mai mult pe piață.

Acordarea sumelor necesare plății indemnizației pe baza unor documente depuse de angajatori, prin poșta electronică, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, precum și a municipiului București, în raza cărora își au sediul social, respectiv o cerere semnată și datată de reprezentantul legal, însoțită de:

a) o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că au fost afectați în mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuării de tranzacții cu operatori economici din Ucraina, Federația Rusă și Belarus, ca urmare a efectelor generate de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, la care se anexează balanța de venituri și cheltuieli aferentă lunii pentru care se solicită indemnizația, precum și balanța de venituri și cheltuieli la care se raportează diminuarea, sau copia ordinului de blocare a fondurilor sau resurselor economice în domeniul sancțiunilor internaționale, emis de președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, după caz;

b) lista persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizație, asumată de reprezentantul legal al angajatorului.