Vești bune din Ucraina. Un consilier prezidențial face anunțul: Ce s-a întâmplat cu armata rusă din suburbiile Kievului

Vești bune din Ucraina. Un consilier prezidențial face anunțul: Ce s-a întâmplat cu armata rusă din suburbiile Kievului

Un consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că Ucraina a înregistrat un progres în ceea ce privește limitarea înaintării armatei ruse în suburbiile Kievului, în ciuda „numărului uriaș“ al trupelor ruse masate la periferia capitalei. „Luptăm pentru libertatea noastră în fiecare zi și în fiecare noapte“, a precizat el. Mai multe detalii, în continuare.

Ucraina a înregistrat un progres în jurul Kievului

După ce ieri forțele ruse au ocupat parțial trei suburbii din nord-vestul capitalei: Bucha, Hostomel și Irpin, un consilier al lui Zelenski a declarat astăzi că Ucraina vede un progres în ceea ce priveşte limitarea înaintării militarilor ruşi în suburbiile Kievului.

Serghei Leşcenko, şef de cabinet al preşedintelui ucrainean, a mai declarat că blocuri de apartamente şi case, dar şi clădiri de mici dimensiuni au fost bombardate la Kiev, iar numărul trupelor masate la periferia capitalei Ucrainei este „uriaș“.

„Confirm că avem un progres în jurul Kievului în ceea ce priveşte limitarea înaintării armatei ruse în suburbii. Totuşi, numărul trupelor ruseşti masate în jurul oraşului e uriaş şi noi luptăm pentru libertatea noastră în fiecare zi şi în fiecare noapte. Astăzi, Kievul a fost bombardat din nou şi din nefericire, au distrus case, clădiri mici şi blocuri de apartamente“, a declarat Leşcenko, miercuri după-amiază, la CNN.

Chestionat cu privire la diferența pe care ar putea face-o intrarea armatei Belarusului în război, alături firește de cea a Rusiei, șeful de cabinet al președintelui Zelenski a afirmat că preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, are „o problemă“ între a-şi îndeplini „obligaţiile“ faţă de liderul de la Kremlin și rezolvarea unei situații pe plan intern – aceea legată de nivelul scăzut de antrenament al armatei belaruse.

„Motivarea Belarusului este atât de scăzută, încât este o provocare pentru Lukaşenko, care se prezintă drept liderul acestui teritoriu, el are probleme să îşi îndeplinească obligaţiile pe care le are faţă de Putin, pentru că astăzi forţele belaruse nu sunt bine antrenate, sunt demotivate şi nu au de motive pentru a participa la această luptă. Au o experienţă limitată în ceea ce priveşte antrenamentele, iar dacă vin aici vor fi ucişi, desigur, pentru că Ucraina îşi apără teritoriul“, a precizat oficialul de la Kiev.

Citește și: Rușii și-au pierdut puterea de luptă, care a scăzut sub 90% față de nivelul de dinaintea invaziei în Ucraina. Cine face declarațiile

Consilierul lui Zelenski, despre folosirea armelor interzise de către Rusia

Serghei Leşcenko și-a manifestat, totodată, îngrijorarea cu privire la folosirea de către Rusia a unor arme interzise, menționând că primește în fiecare zi zeci de mesaje aparţinând propagandei ruse, potrivit cărora Ucraina pregăteşte arme chimice sau nucleare.

„Desigur că sunt ştiri false, dar sunt exemple care arată că de partea lor pot exista pregătiri, operaţiuni de tip «steag fals» sau argumente din partea Rusiei pentru a folosi arme chimice sau nucleare împotriva Ucrainei pentru că nu există alte motive pentru trimiterea unor astfel de mesaje.

De aceea cred că întreaga lume trebuie să-şi facă vocea auzită şi să îi spună lui Putin că trebuie să se oprească“, a mai declarat consilierul lui Zelenski.