Suntem de rușinea Europei, din nou: România e la coada clasamentului

de: Ozana Mazilu
14 12. 2022

În 2021, rata de circularitate a fost cea mai mare în Țările de Jos (34%), urmată de Belgia (21%) și Franța (20%). Cea mai scăzută rată a fost înregistrată în România (1%), urmată de Finlanda și Irlanda (ambele cu 2%).

Rata de utilizare circulară a materialelor în UE reprezintă ponderea materialelor reciclate şi reintroduse în economie – economisind astfel extracţia materiilor prime primare – în utilizarea globală a materialelor. Aceasta s-a situat anul trecut la 11,7%, ceea ce înseamnă că aproape 12% din resursele materiale în blocul comunitar au provenit din materiale reciclate, arată datele publicate recent de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

România reciclează cel mai puțin din Europa

Atât diagrama Sankey, cât și rata de circularitate fac parte din cadrul UE de monitorizare a economiei circulare. Scopul unei economii circulare este de a menține valoarea produselor, materialelor și resurselor cât mai mult timp posibil, reintroducându-le în ciclul produsului după ce au ajuns la sfârșitul ciclului de viață, minimizând, în același timp, generarea de deșeuri.

Materiale precum biomasa, metalele, mineralele și combustibilii fosili sunt extrase din mediu, pentru a face produse sau pentru a produce energie. Când ciclul lor de viață se termină, produsele pot fi reciclate, incinerate sau aruncate ca deșeuri reziduale. Aceste fluxuri de materiale sunt o parte esențială, deși nu singura, a economiei circulare. Cu cât aruncăm mai puține produse și cu cât reciclăm mai mult, cu atât extragem mai puține materiale, beneficiind astfel mediul nostru.

În ceea ce privește țara noastră, sistemul de garanție – returnare a ambalajelor va fi lansat la sfârșitul anului viitor. Mai exact, pe 30 noiembrie 2023. Deci, poluarea mai are de așteptat soluțiile Guvernului.

Ca referință, sistemul garanție-depozit (engleză: „deposit refund system”) este o modalitate prin care diferitele părți angrenate în lanțul producător-consumator-reciclator organizează un sistem de returnare voluntară a ambalajelor – fie că sunt de de unică folosință, fie că sunt  reutilizabile, prin folosirea unui stimulent financiar (garanție).