SUA și UE, acord pentru a scăpa de dependența de Rusia. Ce plan au pus la punct

de: Emanuela Pana
25 03. 2022

Statele Unite și Uniunea Europeană au anunțat vineri un acord major în ceea ce privește livrarea de gaze naturale lichefiate (GNL), cu scopul de a reduce dependența țărilor europene de Rusia. Anterior, UE a anunțat că va reduce utilizarea gazului rusesc, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos.

Acord istoric între SUA și UE pentru a scăpa de dependența de Rusia

SUA și UE au semnat un acord major pentru livrarea de gaze naturale lichefiate pentru Europa, potrivit anunțului făcut vineri la Bruxelles, într-o conferință de presă comună susținută de președintele american, Joe Biden, și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Scopul acordului este scăderea dependenței țărilor europene de gazele naturale din Rusia și prevede livrarea în UE a minimum 15 miliarde metri cubi de gaze din SUA, în parteneriat cu alte națiuni, până la finalul anului 2022 și a minimum 50 miliarde metri cubi anual în anii următori – ceea ce s-ar traduce ca o treime din importurile anuale din Rusia.

Prin prezentul acord, Uniunea Europeană se angajează să mențină o cerere constantă de gaze din SUA până în 2030.

„SUA sunt un exportator net de energie, cu industrie locală puternică. Astăzi, am fost de acord asupra unui plan comun – să accelerăm progresul către energiile curate. Trebuie să reducem cererea globală a Europei pentru gaz. SUA vor oferi 15 miliarde de metri cubi de gaz lichefiat.

Comisia va lucra să depoziteze gazul pe tot continentul. Vom promova folosirea de hidrogen ecologic pentru a reduce emisiile de carbon. Vom crea o echipă comună pentru a implementa aceste schimbări, care va fi condusă de oameni din echipa Casei Albe și a Comisiei Europene. Știu că eliminarea gazului rusesc va costa Europa, dar este lucrul corect de făcut din punct de vedere moral“, a transmis președintele SUA.

Citește și: Klaus Iohannis nu vrea sancțiuni pe gazul rusesc: „Nu e realist“. Cum vrea SUA sa crească independența energetică

„Suntem pregătiți să ținem piept războiului brutal al Rusiei“

La rândul său, președinta Comisiei Europene a salutat încheierea acordului SUA-UE, criticând, din nou, Rusia pentru invazia în Ucraina.

„Suntem pregătiți să ținem piept războiului brutal al Rusiei. Sancțiunile își fac efectul în sistemul rusesc și îl lasă pe Putin fără resurse. Când lucrăm împreună, putem face diferența și suntem mai puternici. Până acum, 3,5 milioane de refugiați au plecat din Ucraina, jumătate dintre ei copii.

Îi vom susține pe toți care au fost nevoiți să plece din casele lor. UE va aloca alte 3,4 miliarde de euro pentru acest scop. Vreau să spun poporului american că Europa este recunoscătoare pentru această susținere fermă, care ajută la întărirea securității energetice a Europei.

Avem obiectivul de a reduce dependența de gaz rusesc, iar acest lucru va fi îndeplinit prin investiții în surse regenerabile, dar și prin diversificarea surselor de energie“, a declarat Von der Leyen.