SUA răspunde acuzațiilor Rusiei, privind scurgerile de gaze în Marea Baltică: „E ridicol”

de: Anca Lupescu
28 09. 2022

Rusia a arătat cu degetul spre Statele Unite prin intermediul purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, pentru scurgerile de gaze din Marea Baltică. „Președintele american Joe Biden trebuie să spună dacă Statele Unite sunt sau nu responsabile pentru scurgerile de gaz detectate de gazoductele Nord Stream 1 și 2 în Marea Baltică”, a spus vocea lui Putin.

Casa Albă, replică pentru Rusia

Răspunsul dur al Casei Albe a venit imediat.

„Este ridicol” ca Rusia să insinueze că Statele Unite ar putea fi responsabile pentru scurgerile de gaze detectate din gazoductele Nord Stream 1 şi 2”, a spus purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, Adrienne Watson.

„Ştim cu toţii că Rusia răspândeşte dezinformarea de mult timp şi o face din nou aici”,a continuat ea.

Între timp, UE îl suspectează la rândul ei pe Putin că prin acest mod ar fi provocat o nouă creștere a prețului gazului, precum și daune grave pentru mediu.

Europa a promis investigații foarte serioase, dar experții au declarat deja că sunt siguri că astfel de rupturi nu pot fi decât rezultatul unor acte deliberate, complexe, dar nu imposibile.

Ipoteza unor incidente simultane și întâmplătoare cu trei victime pe insula daneză Bornholm, între sudul Suediei și Polonia, a fost exclusă.

Ce spun experții

Institutul seismologic norvegian NORSAR a estimat că cea de-a doua explozie a fost echivalentă cu o explozie de 700 kg de TNT.

Lion Hirth, profesor la Școala Hertie din Berlin, a declarat: „Deteriorarea a două conducte de gaz pe fundul mării este un eveniment major, este probabil ca un actor statal să fi făcut acest lucru. Zona este perfect potrivită pentru submarine.

Înotătorii de luptă pot fi folosiți pentru a amplasa explozibili sau o dronă care pleacă de la un submarin aflat la kilometri distanță și lasă mina lângă fundul apei. Folosirea unei torpile este mai puțin probabilă”.

Au existat trei scurgeri de gaze în Marea Baltică, semnalate luni, dintre care două în zona economică exclusivă a Danemarcei și una în cea a Suediei. Autoritățile ambelor țări și Germania afirmă că este vorba despre un sabotaj. Guvernul danez a afirmat că investigația ar putea să se întindă pe parcursul a mai multor săptămâni.