Lovitură majoră pentru SUA, deși Biden afirmase că economia este „pe drumul cel bun”
Economia SUA s-a contractat, pentru al doilea trimestru consecutiv, în perioada aprilie-iunie, confirmând o condiţie larg acceptată pentru recesiune, a precizat Biroul de Analiză Economică. PIB-ul s-a redus cu 0,9% între aprilie și iunie, scăzând deja cu 1,6% în primul trimestru al acestui an.
Lovitură dură pentru SUA
Economia americană s-a contractat din nou în ultimele trei luni, semnalând neoficial începutul unei recesiuni. Departamentul de Comerț a anunțat că produsul intern brut – o măsură amplă a prețului bunurilor și serviciilor – a scăzut cu 0,9% în al doilea trimestru, după ce s-a redus deja cu 1,6% în primele trei luni.
Vestea este o lovitură majoră pentru Administrația Biden. Oficialii de la Casa Albă au încercat să înlăture discuțiile despre o recesiune, argumentând că multe părți ale economiei rămân puternice. Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat, joi, că economia țării sale este „pe drumul cel bun”, în ciuda cifrelor Produsului Intern Brut care arată că s-a micșorat pentru a doua oară consecutiv, avivând temerile de recesiune.
„Nu este surprinzător că economia încetinește, deoarece Rezerva Federală acționează să reducă inflația”, a spus liderul de la Casa Albă, adăugând că SUA sunt „pe drumul cel bun”.
Economia Statelor Unite, în recesiune
Remarcile sale au loc pe măsură ce PIB-ul SUA s-a contractat din nou în al doilea trimestru al anului 2022, ceea ce a crescut riscul unei recesiuni în cea mai mare economie din lume. Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,9% între aprilie și iunie, scăzând deja cu 1,6% în primul trimestru al acestui an. Economiștii definesc, de obicei, o recesiune ca două trimestre consecutive de creștere negativă a PIB-ului.
Administrația Biden – care se confruntă, în curând, cu alegeri cheie la mijlocul mandatului – a susținut că economia nu este în recesiune, deoarece alți indicatori economici cheie, cum ar fi ocuparea forței de muncă, rămân puternici. Raportul privind PIB-ul pentru ultimul trimestru a indicat o slăbiciune în economia SUA.
Americanii se tem să mai facă investiții
Cheltuielile de consum au încetinit, deoarece nord-americanii au cumpărat mai puține bunuri. Investițiile în afaceri au scăzut și ele. Stocurile s-au prăbușit pe măsură ce întreprinderile și-au încetinit reaprovizionarea rafturilor. Ratele mai mari ale dobânzilor au lovit domeniul imobiliar.
În afară de SUA, economia globală în ansamblu se confruntă, de asemenea, cu o inflație ridicată, mai ales după ce invazia rusă a Ucrainei a dus la creșterea prețurilor la energie și alimente. Europa, foarte dependentă de gazul natural rusesc, pare vulnerabilă în fața recesiunii.