SUA negociază cu Rusia eliberarea prizonierilor americani. Kremlinul reacționează la „oferta” americanilor

SUA negociază cu Rusia eliberarea prizonierilor americani. Kremlinul reacționează la „oferta” americanilor

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, spune că Statele Unite au făcut o „propunere substanțială” Rusiei în schimbul eliberării lui Paul Whelan și Brittney Griner, doi americani ținuți în închisorile rusești pentru acuzații despre care Occidentul spune că sunt motivate politic. Oficialul nu a oferit detalii suplimentare despre oferta pe care a anunțat-o la o conferință de presă. În schimb, așteaptă să discute cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, despre asta.

Oferta surpriză a Statelor Unite pentru Rusia

Update 28 iulie, ora 14.31. Rusia confirmă discuțiile cu Statele Unite ale Americii cu privire la un schimb de prizonieri, dar spune că nu s-a ajuns la un acord. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat la știrea internațională că Administrația Biden ar fi dispusă să-l elibereze pe traficantul rus Viktor Bout în schimbul a doi cetățeni americani ținuți prizonieri în Rusia.

„Până în prezent, nu există un acord în această problemă”, este mesajul lui Peskov.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a explicat că, deși „un rezultat concret nu a fost încă atins”, oficialii de la Moscova speră că „interesele ambelor părți” vor fi luate în considerare.

Știrea inițială: Dacă Moscova va da curs întrevederii Blinken-Lavrov, ar fi primul contact dintre cei doi diplomați de când Rusia a invadat Ucraina.

„Plănuiesc să ridic o problemă care este o prioritate pentru noi: eliberarea americanilor Paul Whelan și Brittney Griner, care au fost reținuți pe nedrept și trebuie să li se permită să vină acasă”, a precizat Antony Blinken. „A fost o propunere substanțială pusă pe masă cu săptămâni în urmă, pentru a facilita eliberarea lor. Guvernele noastre au comunicat în mod repetat și direct cu privire la această ofertă (…) și sper să ne îndrepte către o rezoluție”, a spus reporterilor.

Propun un schimb de prizonieri

Brittney Griner este reținută pentru trafic de droguri și a depus mărturie la propriul proces, pe 27 iulie, într-o sală de judecată din afara Moscovei. Paul Whelan este închis din decembrie 2018 și acuzat de spionaj.

Presa americană și rusă a raportat că Statele Unite ar putea cere eliberarea lui Griner și Whelan în schimbul lui Viktor Bout, un traficant rus de arme care ispășește o pedeapsă de 25 de ani în SUA, după ce a fost condamnat pentru acuzații grave – conspirații pentru tentativă de omor și furnizare de ajutor unei organizații teroriste.

Acuzații făcută de Occident

Occidentul susține că arestarea lui Griner este greșită și Rusia o folosește pe femeie ca pilon politic și siguranță pentru eliberarea lui Bout. Ori poate fi o scutire de la sancțiunile impuse de Washington pentru războiul din Ucraina. Kremlinul, în schimb, a spus că procesul lui Griner nu are nimic de-a face cu politica și că ea ar trebui judecată pentru încălcarea legilor rusești.

Femeia a declarat, miercuri, 27 iulie, în mărturia ei la tribunalul districtual Khimki din afara Moscovei, că autoritățile care au arestat-o ​​pe un aeroport din Moscova în februarie nu au oferit o explicație cu privire la drepturile ei și nu au tradus pe deplin tot ce s-a spus în timpul arestării ei.