Studiu: Riscul unui război nuclear, la cel mai mare nivel după Războiul Rece

de: Anca Lupescu
13 06. 2022

Numărul de arme nucleare din lume va crește în următorul deceniu, după 35 de ani de declin, în condițiile în care tensiunile globale se intensifică pe fondul războiului din Rusia în Ucraina, au declarat luni cercetătorii. Cele nouă puteri nucleare – Marea Britanie, China, Franța, India, Israel, Coreea de Nord, Pakistan, Statele Unite și Rusia – aveau 12.705 focoase nucleare la începutul anului 2022, adică cu 375 mai puține decât la începutul anului 2021, potrivit estimărilor Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

Lumea se îndreaptă spre o nouă eră a reînarmării nucleare

Numărul a scăzut de la un maxim de peste 70.000 în 1986, pe măsură ce SUA și Rusia și-au redus treptat arsenalele masive acumulate în timpul Războiului Rece.

Însă această eră a dezarmării pare să se apropie de sfârșit, iar riscul unei escaladări nucleare se află acum la cel mai ridicat nivel din perioada de după Războiul Rece, au declarat cercetătorii SIPRI.

„În curând, vom ajunge în punctul în care, pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece, numărul global de arme nucleare din lume ar putea începe să crească pentru prima dată”, a declarat pentru AFP Matt Korda, unul dintre coautorii raportului, unul dintre coautori.

„Acesta este într-adevăr un teritoriu destul de periculos”.

După o scădere „marginală” observată anul trecut, „se așteaptă ca arsenalele nucleare să crească în următorul deceniu”, a precizat SIPRI.

În timpul războiului din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a făcut referire în mai multe rânduri la utilizarea armelor nucleare.

Între timp, mai multe țări, printre care China și Marea Britanie, își modernizează sau își sporesc oficial sau neoficial arsenalele, a precizat institutul de cercetare.

„Va fi foarte dificil să facem progrese în materie de dezarmare în următorii ani din cauza acestui război și din cauza modului în care Putin vorbește despre armele sale nucleare”, a declarat Korda.

Aceste declarații îngrijorătoare împing „o mulțime de alte state înarmate nuclear să se gândească la propriile strategii nucleare”, a adăugat el.

‘Războiul nuclear nu poate fi câștigat’

În pofida intrării în vigoare la începutul anului 2021 a tratatului ONU de interzicere a armelor nucleare și a prelungirii cu cinci ani a tratatului americano-rus „New START”, situația se deteriorează de ceva timp, potrivit SIPRI.

Programul nuclear al Iranului și dezvoltarea de rachete hipersonice din ce în ce mai avansate au stârnit, printre altele, îngrijorare.

Scăderea numărului total de arme se datorează faptului că SUA și Rusia „au demontat focoase nucleare scoase din uz”, a precizat SIPRI, în timp ce numărul de arme operaționale rămâne „relativ stabil”.

Moscova și Washingtonul dețin singure 90% din arsenalul nuclear mondial.

În ciuda tratatului ONU de interzicere a armelor nucleare la începutul anului 2021, situația se deteriorează de ceva timp, spune SIPRI.

Rusia rămâne cea mai mare putere nucleară

Rusia rămâne cea mai mare putere nucleară, cu 5.977 de focoase nucleare la începutul anului 2022, cu 280 mai puține decât în urmă cu un an, fie că sunt desfășurate, fie că sunt în stoc sau așteaptă să fie dezmembrate, potrivit institutului.

Mai mult de 1.600 dintre focoasele sale sunt considerate a fi imediat operaționale, a precizat SIPRI (Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace – Stockholm International Peace Research Institute)

Între timp, Statele Unite au 5.428 de focoase, cu 120 mai puține decât anul trecut, dar au mai multe focoase desfășurate decât Rusia, cu 1.750.

În ceea ce privește numărul total, China se află pe locul al treilea, cu 350, urmată de Franța cu 290, Marea Britanie cu 225, Pakistan cu 165, India cu 160 și Israel cu 90.

Israelul este singurul dintre cei nouă care nu recunoaște oficial că deține arme nucleare.

În ceea ce privește Coreea de Nord, SIPRI a declarat pentru prima dată că regimul comunist al lui Kim Jong-Un are acum 20 de focoase nucleare.

Se crede că Pyongyangul are suficient material pentru a produce aproximativ 50.

La începutul anului 2022, cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, care dispun de arme nucleare – Marea Britanie, China, Franța, Rusia și SUA – au emis o declarație potrivit căreia „războiul nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată”.

Cu toate acestea, notează SIPRI, toți cei cinci „continuă să își extindă sau să își modernizeze arsenalele nucleare și par să crească importanța armelor nucleare în strategiile lor militare”.

„China se află în mijlocul unei extinderi substanțiale a arsenalului său de arme nucleare, care, potrivit imaginilor din satelit, include construcția a peste 300 de noi silozuri de rachete”, a precizat Institutul.