03 mai 2022 | 16:27

Așa ar arăta lumea dacă țările ar declanșa simultan atacuri nucleare. Pe Pământ sunt 14.000 de orașe și 15.000 de bombe nucleare

ACTUALITATE
Așa ar arăta lumea dacă țările ar declanșa simultan atacuri nucleare. Pe Pământ sunt 14.000 de orașe și 15.000 de bombe nucleare

Nu toți, însă unii dintre noi cu siguranță, ne-am pus întrebarea: ce s-ar întâmpla dacă țările ar declanța simultan atacuri nucleare? Cu siguranță acest scenariu trezește spaimă în sufletele majorității oamenilor.

Dacă omenirea ar decide să detoneze toate bombele nucleare de pe Pământ deodată, acest lucru ar fi unul absolut nebun. Din cauza războiului de pe teritoriul Rusiei, tot mai mulți oameni se gândesc la arma supremă, bomba nucleară și trăiesc cu teama că Putin ar putea recurge la acest gest.

Cu atât mai mult cu cât în trecutul recent, liderul rus i-a avertizat pe omologii săi mondiali că intervenția oricărui stat va avea efecte extraordinare, afirmând că: ”dacă o faceți, vă veți confrunta cu consecințe mai mari decât s-a confruntat oricare dintre voi în istorie”.

Totuși, ce s-ar întâmpla în cazul extrem de improbabil, ca toate armele nucleare să explodeze simultan? Dacă vrei să îți faci o idee despre ce ar însemna acest lucru în imagini, poți consulta videoclipul tulburător de mai jos.

Dacă nu ai la dispoziție cele 8 minute cât durează acest videoclip, iată pe scurt ce ar însemna explozia tuturor bombelor atomice existente în prezent:

  • în 2019, existau 15.000 de arme nucleare;
  • ar fi nevoie de doar trei focoase nucleare pentru a distruge unul dintre cele 4.500 de orașe de pe Pământ, adică 13.500 de bombe în total, ceea ce ar lăsa 1.500 de bombe rămase;
  • 15.000 de focoase sunt echivalentul a 3 miliarde de tone de TNT și de 15 ori energia vulcanului Krakatoa, ce mai puternică erupție vulcanică de până acum;
  • când ar exploda, ar lua naștere o minge de foc de 50 km și ar crea un val de explozie care ar șterge totul pe o rază de 3.000 de km;
  • explozia s-ar auzi în întreaga lume, iar valul de presiune ar circula în întreaga lume în următoarele săptămâni;
  • norul ciupercă ar ajunge la marginile atmosferei Pâmântului;
  • dacă ar fi detonat în pădurea tropicală amazoniană din America de Sud, ar crea un incendiu care ar arde aproape întregul continent;
  • radiațiie ar ucide totul în raza exploziei, iar împrejurimile pe sute de kilometri ar deveni nelocuibile;
  • pădurea tropicală amazoniană ar fi complet distrusă, iar mediul din întreaga lume ar fi extrem de radioactiv, distrugând complet omenirea.

Ce s-ar întâmpla dacă ar avea loc atacuri nucleare simultane

Din păcate, acesta nu este nici măcar cel mai rău scenariu pe care îl propune videoclipul. Dacă oamenii ar extrage fiecare bucată de uraniu de pe planetă și ar crea cât mai multe bombe, ar fi catastrofal. Se crede că există 35 de milioane de tone de uraniu pe Pământ, ceea ce este suficient pentru a crea echivalentul a 10 miliarde de bombe similare cu cea de la Hiroshima.

Încă o dată, dacă ar fi detonată în pădurea amazoniană, jumătate din America de Sud ar putea vedea explozia, creând un crater de 100 de km, cu resturi aruncate atât de departe încât o parte din acestea ar ajunge în spațiu. De asemenea, majoritatea animalelor mari ar fi ucise și ar provoca furtuni de foc pe întreaga plantă, precum și cutremure puternice.

Norul de cenușă care ar lua naștere, ar învălui planet și ar împiedica lumina soarelui să ajungă la suprafața planetei, lucru care ar genera o iarnă globală, scăzând temperaturile sub nivelul înghețului timp de zeci de ani. Toată viața de pe Pământ ar dispărea, și inclusiv Stația Spațială Internațională ar fi distrusă din cauza resturilor.