Studiu: ce s-a întămplat cu șoarecii hrăniți cu mâncare grasă timp de 30 de săptămâni

de: Ozana Mazilu
12 07. 2022

Mâncarea ieftină, ușor disponibilă și foarte procesată pe care o consumăm prea mult este dăunătoare pentru noi. Un nou studiu interesant pe șoarecii de laborator a susținut ipoteza că dietele bogate în grăsimi și zahăr duc la declinul cognitive și produc boli cum ar fi Alzheimer.

„Obezitatea și diabetul afectează sistemul nervos central, exacerbând tulburările psihiatrice și declinul cognitiv. Am demonstrat acest lucru în studiul nostru cu șoareci”, spune neurologul și biochimistul de la Universitatea din Australia de Sud, Larisa Bobrovskaya.

Echipa căuta un model de șoarece care să ne spună mai multe despre intersecția dintre boala Alzheimer, diabetul de tip doi și obezitate.

„Este bine cunoscut faptul că obezitatea cronică și diabetul zaharat de tip 2 sunt adesea asociate cu boala Alzheimer, împreună cu multe alte comorbidități, inclusiv boli cardiovasculare și disfuncție renală”, scrie echipa în noua lor lucrare.

„Mai mult, obezitatea și diabetul de tip 2 sunt din ce în ce mai legate de funcționarea afectată a sistemului nervos central, prin exacerbarea tulburărilor psihice și cognitive, inclusiv tulburările de dispoziție, declinul cognitiv și demența”.

Șoarecii obezi, mai anxioși

Pentru a afla mai multe, echipa a analizat șoarecii adulți cu o mutație a proteinei umane (P301L), numită șoareci pR5, împreună cu șoarecii de control.

La oameni, mutația a fost asociată cu disfuncții care provoacă direct tipul de degenerare nervoasă asociată cu Alzheimer. În mod similar, la șoareci, genele oferă cercetătorilor o modalitate de a identifica cu precizie mecanismele care leagă demența de alte afecțiuni, cum ar fi diabetul.

Cele două grupuri au fost hrănite fie cu o dietă obișnuită, fie cu o dietă bogată în grăsimi timp de 30 de săptămâni. Având în vedere că șoarecii de laborator trăiesc aproximativ 1,5 ani, aceasta este o parte destul de mare a vieții lor.

Șoarecii de control care s-au hrănit cu o dietă bogată în grăsimi, îngrășați, au avut un risc crescut de a prezenta comportamente asemănătoare anxietății.

Pentru acei șoareci cu mutația pR5 hrăniți cu dieta bogată în grăsimi, a existat o mulțime și mai mare de probleme. Au fost și mai vulnerabili la obezitate, au dezvoltat intoleranță la glucoză și rezistență la insulină, au avut mai multe comportamente asemănătoare depresiei și anxietății.

„Consecința posibilă a modificărilor patologice induse de dieta bogată în grăsimi este, în cele din urmă, o agravare a deficitelor cognitive la acești șoareci”.