29 mart. 2022 | 10:55

Legătura bizară dintre cartierul în care locuiești și demență: ce spun cercetătorii

ACTUALITATE
Legătura bizară dintre cartierul în care locuiești și demență: ce spun cercetătorii

Un studiu realizat de cercetătorii din Australia, pe populație, a descoperit că există o oarecare legătură între cartierului tău și riscul de a dezvolta demență, mai târziu.

Cercetarea s-a bazat pe datele de sănătate obținute de la 4.656 de indivizi, din diferite state și regiuni, între anii 2016 și 2020, ca parte a unui studiu mai amplu numit „Healthy Brain Project”. Acești participanți aveau, la momentul rerspectiv, vârste cuprinse între 40 și 70 de ani și niciunul dintre ei nu fusese diagnosticat oficial cu demență.

Spune-mi în ce cartier locuiești ca să-ți spun cât de predispus ești să dezvolți demență

Defalcând rezultatele, autorii au descoperit că cei care locuiau în cartiere mai bogate au obținut scoruri semnificativ mai bune la testele de memorie și mai mici la testele de risc de demență, decât cei care locuiesc în zone defavorizate.

„Împreună, aceste date sugerează că persoanele din cartiere mai dezavantajate au, în general, scoruri mai mari de risc de demență și diferențe subtile de memorie, chiar și la mijlocul vârstei”, concluzionează oamenii de știință.

Descoperirile sunt susținute de cercetări recente din Statele Unite, care au constatat, de asemenea, o incidență mai mare a bolii Alzheimer în rândul cartierelor sărace.

Cu toate acestea, este interesant că alte studii din Regatul Unit au descoperit un risc mai mare de demență doar în rândul persoanelor cu un statut socio-economic mai scăzut.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a separa diferiții factori psihologici, sociali și de mediu care ar putea avea un impact asupra acestor rezultate. În acest fel, experții în sănătate publică pot încerca să abordeze problema cu o mai mare precizie.

Expunerea cronică la poluarea aerului în China, de exemplu, a fost recent legată de ideea de demență, chiar și la persoanele tinere. Poluarea aerului tinde să fie, de asemenea, mai gravă în cartierele dezavantajate, ceea ce înseamnă că acest lucru ar putea face parte din ceea ce provoacă probleme de memorie, în grupurile socio-economice inferioare.

Dieta este un alt factor care ar putea să fie crucial. Accesul la spațiile verzi, care tind să fie puține și departe de cartierele sărace, poate fi un alt factor care afectează sănătatea cognitivă, în rândul adulților în vârstă, au mai arătat cercetătorii australieni.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele