Strânge cureaua, nimeni nu scapă de scumpiri anul acesta: cât de departe va ajunge inflația, de-abia acum au realizat analiștii

de: Mădălina Bahrim
07 07. 2022

Anul 2022 va fi unul al scumpirilor. Analiștii Băncii Naționale a României tocmai au conturat noi previziuni referitoare la evoluția prețurilor din țara noastră.

Experții spun că nu vom scăpa prea curând de scumpiri. Concret, inflația va continua să crească până la mijlocul trimestrului III, sunt de părere experții, care pun aceste creșteri de preț pe seama şocurilor pe partea ofertei.

„Determinante pentru înrăutăţirea perspectivei apropiate a inflaţiei sunt dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în lunile următoare de preţurile combustibililor, gazelor naturale şi energiei electrice – chiar şi în contextul aplicării schemelor de sprijin şi al manifestării unor efecte de bază – precum şi de preţurile alimentelor procesate, în principal sub influenţa ascensiunii mai puternice a cotaţiilor ţiţeiului, produselor energetice şi ale mărfurilor agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor asociate.

Efecte inflaţioniste suplimentare sunt aşteptate şi de pe segmentul preţurilor administrate, inclusiv ca urmare a scumpirii biletelor CFR, precum şi de pe cel al produselor din tutun, pe fondul majorării accizei specifice”, explică BNR.

Pericolele persistă asupra economiei. Riscurile sunt mari și vin inclusiv din Rusia

De asemenea, situația se poate înrăutăți din cauza contextului internațional. Riscuri mari persistă asupra economiei noastre, din cauza războiului din țara vecină, dar și pe fondul efectelor sancțiunilor asupra Rusiei.

„Prelungirea războiului din Ucraina şi extinderea sancţiunilor impuse Rusiei generează însă incertitudini şi riscuri considerabile la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, prin efectele posibil mai mari exercitate, pe multiple căi, asupra puterii de cumpărare şi încrederii consumatorilor, precum şi asupra activităţii, profiturilor şi planurilor de investiţii ale firmelor, dar şi prin potenţiala afectare mai severă a economiei europene/globale şi a percepţiei de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finanţare”, mai transmit economiștii BNR.

Pe lângă toate acestea, viața va fi mai grea, dacă ai și datorii la bănci. Amintim faptul că BNR tocmai a decis să aplice cea mai agresivă majorare a dobânzii de referință de anul acesta. Dobânda pe politica monetară a fost urcată la 4,75%, cu un punct procentual, ceea ce va genera un nou șoc pentru românii datori la bănci.