Curs valutar BNR pentru 7 iulie 2022. Zilele acestea bursele internaționale înearcă să se redreseze, după un început de an brutal pentru piețe care s-a înrăutățit în iunie. S&P 500 a încheiat prima jumătate a anului cu o scădere de aproape 21%. Este cea mai mare pierdere înregistrată în prima jumătate a anului din ultimele cinci decenii, lăsând indicele de referință ferm în teritoriul unei piețe dezechilibrate. Pe de altă pate, rubla a mai scăzut și ea, dar s-a menținut în top, în fața dolarului american. La ultimul curs românesc, BNR a anunțat o depreciere a rublei cu 0.0029 unități, iar moneda europeană a mai câștigat 0.0005 unități. Azi avem un nou curs valutar BNR pentru 7 iulie 2022, și așteptăm să vedem la cât ajunge astăzi moneda europeană.
S&P 500 a înregistrat scăderi zilnice în 56% din zilele de tranzacționare din acest an. Este o schimbare față de tendința din deceniul anterior, când câștigurile zilnice erau mai tipice. Înainte de criză erau înregistrate în 55% din zilele de tranzacționare.
Investitorii în căutare de ușurare au găsit puține refugii sigure, dacă au găsit vreunul. Piața criptografică, cândva înfierbântată, s-a răcit. Prețul Bitcoin s-a prăbușit cu aproape 60% în acest an, în timp ce Ethereum a scăzut cu peste 70%. Chiar și aurul, considerat mult timp un activ de refugiu, a scăzut cu peste 4% de la începutul anului până în prezent.
O multitudine de factori corelați explică derapajul generalizat de pe piețe. În luna iunie s-a înregistrat o nouă creștere bruscă într-un raport cheie privind inflația, după ce prețurile au crescut în cel mai rapid ritm din ultimele decenii.
Rezerva Federală majorează agresiv ratele dobânzilor pentru a domoli această inflație. Există în continuare probleme în lanțul de aprovizionare cauzate de întreruperile Covid-19 și de războiul în curs de desfășurare din Ucraina, toate acestea contribuind la creșterea temerilor că urmează o nouă recesiune. Acești factori se adaugă la o cantitate amețitoare de incertitudine pentru investitorii profesioniști, care dictează în mare măsură direcția pieței bursiere și generează volatilitate pentru noi toți ceilalți.
Astăzi avem un nou curs, și vom vedea după ora 13:00 ce se întâmplă cu moneda europeană și rubla rusească în contextul actualei situații economico-geo-politice.
Noul CURS BNR este cel publicat la cursul zilei de astăzi, după ora 13:00.
1 euro = 4,9451 Lei (-0.0003 Lei)
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,9451 Lei, alături de o variație negativă de -0.0003 Lei.
1 dolar = 4,8462 Lei (+0.0118 Lei)
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,8462 Lei, alături de o variație pozitivă de +0.0118 Lei.
1 liră = 5,8116 Lei (+0.0373 Lei)
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,8116 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0373 Lei.
Banca centrală din Rusia de la începutul crizei, a cumpărat milioane de ruble pentru a preveni prăbușirea bursei de valori de la Moscova și pentru a susține moneda, după ce aceasta s-a prăbușit la un minim istoric de 89,60 în raport cu dolarul.
În încercarea de a preveni ca invazia Ucrainei să împingă sistemul financiar al Rusiei în colaps, oficialii de la Moscova au închis bursa de valori, în timp ce Banca Rusiei a organizat o operațiune de salvare pentru a pune un nivel minim sub rubla care a alunecat.
Pe 5 iuiie, valoarea rublei a derutat comercianții, scăzând cu până la 11%, până la 62,30 pe dolar. Scăderea a venit pe fondul unei ample întăriri a dolarului verde. În același timp, euro sa prăbușit la minimul ultimelor două decenii.
Dacă prăbușirea de trei zile a rublei continuă, ar putea reduce presiunea asupra Băncii Centrale a Rusiei de a reduce ratele dobânzilor și de a relaxa controalele de capital pentru a menține moneda în intervalul dorit de factorii de decizie.
Urmarea tendinței rublei este o răsturnare de situație după săptămâni de forță, care au sfidat schimbările globale de reducere a riscurilor și o scădere a clasei de active de pe piețele emergente.
Citește și: Rusia și costul invaziei asupra Ucrainei: rubla a devenit o hârtie fără valoare
1 rublă = 0,0755 Lei (+0.0002 Lei)
O rublă are cursul prezentat la valoarea de 0,0755 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0002 Lei.
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează: