Străinii nu văd nici România cu ochi buni, în contextul războiului: cum au ajuns să-și ducă banii la adăpost din țara noastră

de: Mădălina Bahrim
18 03. 2022

Situația economică a țării noastre nu e văzută cu ochi buni de investitorii străini, în contextul în care avem un conflict militar la graniță. Țara noastră, împreună cu Polonia, Ungaria şi țările baltice se confruntă zilele acestea cu repatrieri de capitaluri. Această situație i-a determinat pe membrii Băncii Naționale a României (BNR) să ia măsuri.

„Dat fiind faptul că am văzut o diferenţă prea mare între Bid şi Ask, iar lichiditatea din piaţă avea prea mult de suferit, BNR a luat decizia de a cumpăra titluri de stat pe piaţa secundară”, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al băncii centrale. Potrivit informaţiilor deţinute de Economica, BNR a cumpărat tituri de stat de aproape un miliard de lei.

Analiștii sunt de părere că măsurile BNR susțin cursul valutar și, totodată, nu vor fi menținute pe termen lung.

„Ministerul Finanţelor trebuie să gasească surse alternative de finanţare pentru că utilizarea la nesfârşit a metodei menţionate mai sus ar conduce la o emisiune suplimentară şi neavenită de monedă„, mai precizează sursa citată.

Între timp, persoanelor fizice din țară li se propune, de către stat, ideea unei investiții sigure, în această perioadă marcată de inflație și instabilitate pe piețele financiare.

„Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie, în perioada 17 martie – 1 aprilie 2022, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank, în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, care sunt listate la Bursa de Valori București.

Titlurile de stat în lei au scadențe de 1 an și 3 ani cu dobânzi anuale de 4,75% și respectiv 5,50%, iar cele în euro au scadențe de 1 an și 2 ani și dobândă anuală de 1,20%, respectiv 1,60%.

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro”, conform Ministerului Finanțelor.