15 mart. 2022 | 10:43

Avertismentul BNR care ne vizează pe toți: totul pleacă de la inflație, iar perspectivele nu sunt optimiste

ACTUALITATE
Avertismentul BNR care ne vizează pe toți: totul pleacă de la inflație, iar perspectivele nu sunt optimiste

Românii se confruntă cu o situație financiară foarte dificilă, iar aceasta nu va face decât să se agraveze în următoarele săptămâni și luni, în absența unor măsuri reale și coerente din partea autorităților. Pe marginea realității provocate de inflație în creștere accelerată a oferit un avertisment important și BNR.

Cristian Popa este membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României. Din această poziție, înțelege destul de bine problemele cu care se confruntă țara noastră din punct de vedere economic și, mai ales, care sunt măsurile care se pot lua pentru a pondera un pic inflația ajunsă deja la 8,53% pe acest an.

Inflația din România, sursa multor probleme

„Ce este preocupant – şi trebuie să spunem acest lucru – este o rată relativ ridicată a inflaţiei de bază, deci inflaţia din care scoatem preţul energiei, preţul gazelor şi electricităţii. Deci, scoatem preţurile volatile şi acolo vedem 5,96% rata inflaţiei, ceea ce este preocupant pentru noi. Însă, prognoza Băncii Naţionale rămâne aceeaşi, cea care a fost publicată. Noi vom reanaliza, ne vom reface calculele. Situaţia din Ucraina complică, desigur, lucrurile. Vine după momente tensionate, vine după problemele din lanţurile de producţie, problemele care existau deja în piaţa produselor energetice şi vine să complice aceste evoluţii şi nu ne face munca mai uşoară”, a afirmat Cristian Popa, la Digi 24.

Partea bună, conform oficialului BNR, este că relațiile comerciale ale României cu Rusia și Ucraina sunt mai mici decât ai crede, între 1 și 3%. Din acest motiv, impactul direct pe acest canal nu este semnificativ. ”Deciziile noastre nu sunt uşurate de situaţia actuală. Desigur, noi ne vom reface calculele, vom reface analizele. Ce e important de spus este că la acest nivel de inflaţie cred că trebuie luate măsuri în continuare. Vom vedea dozajul acestor măsuri. Noi nu facem forward guidance, deci nu ne preanunţăm deciziile, tocmai pentru că în acest mediu foarte incert e bine să avem flexibilitate, însă cred că e nevoie de măsuri. E o opinie personală. Vom vedea, până pe 5 aprilie lucrăm la aceste lucruri. Avem instrumente”, a spus Popa.

În contextul panicii de la casele de schimb din ultimele săptămâni și a obsesiei românilor pentru numerar, oficialul din partea Băncii Naționale a României a explicat câteva aspecte importante: ”Există două tipuri de bani. Sunt bani electronici, banii din bancă unde cursul este foarte stabil. Avem cel mai stabil curs din regiune, am văzut volatilitate destul de crescută în ţări din jurul nostru. Am văzut diferenţe între minim şi maxim de până la şi depăşind 10% la zlotul polonez şi la coroana cehă, spre exemplu. Însă, dacă vorbim de banii fizici, de bancnote aici, avem în vedere casele de schimb valutar şi casieriile băncilor. E foarte important de spus că în această piaţă a fost un anumit deficit de valută fizică, deci de bancnote. Valută electronică a fost, piaţa este lichidă, nu este nicio problemă acolo.”
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele