Statul dă pe-o parte și se împrumută pe alta: pomenile pe banii publici ne îngroapă în datorii
În ultimele luni, statul român a decontat sume impresionante de bani, sub forma schemelor de ajutor pentru diverse categorii sociale, inclusiv pentru companii. Nu ar fi o problemă faptul că românii sunt ajutați în această perioadă dificilă, ceea ce stârnește îngrijorare este însă faptul că ne îngropăm în datorii.
Ministerul Finanţelor (MF) are de gând ca, luna aceasta, să împrumute nu mai puțin de 3,9 miliarde de lei de la băncile comerciale. Din această sumă, ne spun reprezentanții Finanțelor Publice, 200 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount şi 3,7 miliarde de lei prin nouă emisiuni de obligaţiuni de stat.
De asemenea, în plus, vorbim și despre 555 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Avem o sumă totală de 4,455 miliarde de lei, care este cu 1,725 de miliarde de lei peste cea de 2,73 de miliarde de lei programată în luna mai şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
Datoria publică a sărit de pragul de 50% din PIB
Conform celor mai recente rapoarte financiare publice, se pare că, de trei luni la rând, ne confruntăm cu o datorie de peste 50% din PIB.
Conform legii responsabilității fiscal-bugetare, în asemenea condiții, e obligația statului să intervină și să ia măsuri pentru a diminua acest procent care dăunează economiei per ansamblu.
„Dacă datoria publică depășește 50% din PIB, dar se situează sub 55% din PIB: a) Guvernul prezintă public și aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în PIB; b) programul cuprinde, fără a se limita la acestea, și măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public; c) măsurile cuprinse în program se aplică prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel încât să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depășirea procentului de datorie publică”, prevede actul normativ anterior menționat, respectiv Legea 69/2010, a responsabilității fiscal-bugetare.
De asemenea, dacă statul nu va lua măsuri acum și va continua să se îndatoreze, actul normativ are prevederi speciale și pentru o pondere mai mare a datoriei publice din PIB.