Stare de urgență în Italia, după o alunecare de teren fatală pe insula Ischia. Ploile au făcut dezastru

de: Anca Lupescu
28 11. 2022

Italia a declarat stare de urgență după ce cel puțin o persoană a fost ucisă în urma unei alunecări de teren provocate sâmbătă de ploile abundente pe insula italiană de vacanță Ischia.

Italia a declarat stare de urgență

Până duminică dimineață, 10 persoane erau încă dispărute, opt persoane au fost salvate și alte 209 au fost evacuate din zona în care s-a produs alunecarea de teren.

Premierul italian Giorgia Meloni a anunțat duminică, într-o declarație, starea de urgență din cauza a ceea ce a numit „inundații și alunecări de teren excepționale”.

Aceasta prevede acordarea de ajutoare și asistență în valoare de 2 milioane de euro pentru populația locală afectată de alunecarea de teren și a intrat în vigoare începând de sâmbătă, adaugă comunicatul.

Operațiuni de căutare și salvare erau în curs de desfășurare în orășelul Casamicciola Terme și au fost trimise întăriri de la Napoli, a precizat Brigada de pompieri italiană, dar condițiile meteorologice au complicat căutările, a declarat departamentul de protecție civilă din Italia.

Operațiunile erau coordonate de prefectura din Napoli, au declarat autoritățile pentru CNN. Șaptezeci de pompieri se află în prezent pe insulă, ajutând la operațiunile de căutare și salvare, a precizat Brigada de pompieri italiană într-un tweet.

Ploi torențiale și alunecări de teren

Ischia, în Golful Napoli, a fost lovită de ploi torențiale sâmbătă dimineață, care au avariat mașini, clădiri și drumuri.

Videoclipurile și imaginile împărtășite de autoritățile locale și naționale în cursul zilei de astăzi au arătat distrugerile din orașul portuar Casamicciola Terme.

Meloni a precizat pe Twitter că este în contact cu autoritățile locale, exprimându-și solidaritatea cu locuitorii și mulțumind serviciilor de salvare.

Primarul din Ischia, Enzo Ferrandino, a descris incidentul ca fiind o S și a îndemnat oamenii să nu-și părăsească locuințele, relatează agenția de presă ANSA.

În februarie 2021, o alunecare de teren pe coasta italiană de lângă Genova a provocat prăbușirea unui cimitir, ceea ce a dus la căderea în mare a sute de sicrie.