Spune-mi câți ani ai, ca să-ți spun cum muncești: ce e diferit la tine, față de părinții tăi
Nu trebuie să fii specialist în sociologie, pentru a constata faptul că fiecare generație în parte are propriile sale particularități. Ceea ce este interesant, însă, este că aceste elemente individuale se transpun inclusiv asupra felului în care muncim sau în care abordăm conceptul de lucru.
În general, reprezentanții tuturor generațiilor active în acest moment pe piața muncii (Baby-Boomers, Generația X, Millennials și cea mai tânără generație – Z), au în comun dorința de afirmare și de atingere a succesului în carieră. Modalitățile de lucru sau de raportare la job sunt, însă, diferite de la o generație la alta.
Cum muncești tu, față de părinții tăi
Dacă ai între 24 și 39 de ani, deci faci parte din generația Y sau Millenials se pare că ești caracterizat de un optimism debordant. E bine să vezi mereu partea plină a paharului, doar că reprezentanții acestei generații tind să-și construiască idealuri greu de atins și își stabilesc obiective nerealiste, avertizează specialiștii. Această generație poate fi denumită și ca fiind una rebelă, foarte dispusă la schimbări frecvente ale locurilor de muncă. În general, reprezentanții generației Y au așteptări salariale foarte mari. Totodată, ei așteaptă, în mare parte, să primească și bonusuri de la companiile pentru care muncesc.
Prin comparație, părinții acestora, respectiv generația 56-74 de ani, sunt adesea obsedați de muncă. Pentru ei, familia este pe loc secund în clasamentul priorităților în viață, prima poziție fiind ocupată de muncă și, desigur, de dorința puternică de a fi corecți.
De asemenea, reprezentanții generației X, adică persoanele cu vârste cuprinse între 40-55 de ani, au puternice tendințe de independență și se orientează, în mare parte, către antreprenoriat, în detrimentul unui job în slujba altcuiva. De asemenea, vor să aibă parte de un lucru flexibil, munca interesantă și oportunitățile de creștere profesională. Aceste persoane mai sunt ușor identificabile și prin scepticismul pe care îl prezintă în raport cu relațiile ierarhice, mai arată analizele de specialitate.