Soluția de încălzire care este de trei ori mai eficientă decât lemnul. Românii stau la coadă, e o variantă mai ieftină

de: Cojocaru Cristian
06 11. 2022

Prețul la gaz a explodat, astfel că românii caută alternative de încălzire a locuințelor. Pentru că și prețul lemnului este în creștere, tot mai mulți români apelează la soluția de încălzire cea mai ieftină, piața cunoscând o cerere foarte mare.

În prezent, jumătate dintre locuințele din România sunt încălzite cu ajutorul lemnului și al cocsului. Cererea este din ce în ce mai mare, astfel că livrarea materialelor poate dura chiar și o lună. O rafinărie din Constanța profită de acest lucru, astfel că zilnic, livrează către clienți zeci de transporturi de cocs, unde fiecare mașină transportă aproximativ trei tone de cocs.

Camioanele transportă materialul direct la oamenii care au nevoie, iar șoferii sunt nevoiți să aștepte între două și 15 ore până când sunt încărcate, ca transportul să poată fi efectuat. Rafinăria Petromidia a înregistrat creșteri uriașe în ceea ce privește cererea din partea românilor pentru cocs.

Dacă materialul este achiziționat direct de la producător, prețul acestuia ajunge la 1.500 de lei/tonă. În cazul celor care depozitează astfel de materiale, perioada de așteptare poate fi și mai mare. Managerul unui depozit de cocs a afirmat că creșterea este uriașă.

„Cererea către populație a crescut. Avem liste de așteptare chiar și de o lună. Cocsul petrolier are o putere calorică foarte ridicată, de aproximativ 8.500 de kilocalorii, pe lângă celelalte produse care au aproximativ la jumătate puterea calorică. Cocsul petrolier ajunge la 2.600 de lei o tonă.”, a declarat Marius Apostol.

De asemenea, Ana Maria Morariu, proprietar la unei centrale a afirmat că centrala funcționează foarte bine cu acest material, fiind mulțumiți de raportul calitate-preț. Pe de altă parte, Adrian Negreu, analist economic a menționat că mai bine de jumătate din populația țării se încălzește cu lemn și cocs, aducându-ne înapoi în timp cu câteva secole, având în vedere că prețurile la energie sunt din ce în ce mai mari, iar oamenii caută alternative de încălzire pe perioada sezonului rece.

Soluția de încălzire la care tot mai mulți români apelează

Cocsul petrolier este un combustibil solid care poate fi obținut prin încălzirea și menținerea la o temperatură crescută a resturilor petroliere lichide. Chiar dacă acest material este unul poluant, el nu încalcă normele actuale de mediu.

Profesorul universitar Anca Sterpu a afirmat că există atât avantaje cât și dezavantaje. Avantajele constau în prețul mai scăzut al acestuia, însă la capitolul dezavantaje, profesorul menționează toxicitatea materialului și efectele pe care le poate avea asupra organismului uman.

„Avem și un dezavantaj. Faptul că acesta mai conține și compuși cu sulf, compuși grei chiar cu sulf, cu azot, care sunt toxici și poluanți”, a declarat Anca Sterpu.

Având în vedere cererea foarte mare, marii consumatori se gândesc să apeleze și la import. În prezent, în portul Constanța se află 200.000 de tone de cocs care așteaptă să plece către fabricile de ciment din România. Potrivit lui Alexandru Toader, șeful terminalului de minereu, materialul provine din Statele Unite ale Americii și Spania. În ceea ce privește soluțiile de încălzire, cocsul are o eficiență de trei ori mai mare decât lemnul, arată reportajul realizat de Pro TV.