Șoferii români merg în Ungaria pentru a își face plinul. Care este diferența de preț

de: Vasile Mirabela
04 05. 2022

Tot mai mulți români aleg să treacă granița în Ungaria pentru a alimenta. Motorina are prețuri și cu trei lei mai puțin, iar șoferii pot economisi la un plin de carburant și 150 de lei.

Românii trec granița în Ungaria să alimenteze. Economisesc și 150 de lei la plinul de carburant

De altfel, la pompele de benzină din primul oraș din Ungaria, una din cinci mașini este cu numere de România. Distanța de la graniță până la prima benzinărie din Ungaria este de doar cinci kilometri, iar diferența este chiar de 2-3 lei per litru, iar șoferii economisesc serios.

Guvernul de la Budapesta a plafonat la 480 de forinți litru de combustibil încă din toamna anului trecut, până în 15 mai, anul acesta. De această lege profită alături de maghiari și românii care stau în apropierea frontierei cu Ungaria.

Viktor Orban a anunțat, de asemene că plafonarea prețurilor la carburanți, care face ca Ungaria să aibă cele mai mici prețuri la benzină și motorină din Uniunea Europeană, va fi prelungită până la 1 iulie.

“Prețurile cresc în toată Europa, și motivul principal pentru acest lucru este războiul din Ucraina”, a spus premierul ungar într-un clip video postat pe de pe Facebook, adăugând că guvernul va face totul pentru a proteja familiile maghiare de această creștere a prețurilor. Din acest motiv au fost impuse limite de preț pentru combustibili și alimente, a declarat Orban.

La început, când a fost făcut anunțul de plafonare a prețurilor, acţiunile firmei energetice MOL au scăzut cu 6,35%, la 2.508 forinţi, după anunţul cu plafonarea preţurilor combustibililor.

„Sperăm că această măsură va ajuta economia şi ar putea de asemenea contribui la reducerea inflaţiei”, a declarat Gergely Gulyas, adăugând că vecinii de la graniță vor continua cu îngheţarea preţurilor cu amănuntul pentru energie, pe fondul creşterii facturilor la energie în Europa.

Pe de altă parte, premierul maghiar a dat o lege de limitare a ratelor dobânzilor la creditele ipotecare cu amănuntul până la sfârșitul lunii iunie. Măsura a fost luată pentru a-i proteja pe debitori de creșterea costurilor de rambursare, după ce inflația a explodat și a determinat banca centrală să majoreze ratele dobânzilor mai mult decât se preconiza anterior.