Întâlnire între Zelenski și Putin. Viktor Orban a făcut anunțul. Președintele rus a acceptat invitația

Întâlnire între Zelenski și Putin. Viktor Orban a făcut anunțul. Președintele rus a acceptat invitația

Liderii europeni se implică din ce în ce mai mult pentru oprirea războiului dintre Ucraina și Rusia. În această încercare a intrat mai nou și Viktor Obran, care i-a solicitat lui Vladimir Putin un acord de suspendare temporară a acțiunilor militare în Ucraina și participarea liderului de la Kremlin la un summit cu liderii din Ucraina, Franța și Germania.

Întâlnire între Zelenski și Putin. Viktor Orban a făcut anunțul. Președintele rus a acceptat invitația

Viktor Orban a venit cu propunerea pentru președintele rus, în momentul în care acesta l-a sunat să îl felicite pentru victoria covârșitoare obținută în alegerile parlamentare.

„I-am propus preşedintelui Putin să decreteze un armistiţiu imediat în Ucraina”, ar fi declarat Viktor Orban.

De altfel, premierul ungar l-a chemat pe Vladimir Putin la Budapesta pentru ca acesta să facă parte dintr-un summit ce îi are invitați pe Volodimir Zelenski, Olaf Scholz şiEmmanuel Macron, preşedintele Franţei. Întrevederea e menită cu scopul de a ajunge la o înțelegere între părțile ruse și ucrainene pentru a încehia războiul.

Liderul de la Kremlin a acceptat invitația, dar va fi prezent numai dacă se vor respecta câteva condiții puse de el.

Orban, un naționalist conservator și unul dintre puținii lideri europeni care au avut relații bune cu Putin și care nu a condamnat Rusia în mod evident, deși Ungaria este membră NATO și UE, a declarat că discuțiile pe care le-a propus la Budapesta ar trebui să se concentreze pe o încetare imediată a focului, deoarece discuțiile de pace vor dura mai mult.

„Răspunsul a fost pozitiv, dar președintele rus a spus că are condiții. Nu pot negocia pentru a îndeplini aceste condiții. Ar trebui ca el și președintele ucrainean să fie de acord asupra acestora.”

Orban, care a câștigat un al patrulea mandat consecutiv la alegerile de duminică, a condamnat din nou invazia rusă a Ucrainei, declarând că această acțiune echivalează cu „agresiunea”.

„Acesta este un război pe care l-au început rușii, au atacat Ucraina și este o agresiune, aceasta este poziția comună a Uniunii Europene și Ungaria împărtășește această poziție.”, spune el.

Cu toate acestea, Orban, sub care Ungaria a cultivat legături strânse de afaceri cu Rusia lui Putin, s-a opus oricăror sancțiuni ale UE asupra petrolului și gazelor rusești sau a transporturilor de arme occidentale prin teritoriul ungar către Ucraina.

Rusia spune că a lansat o „operațiune militară specială” în Ucraina pentru a demilitariza și „denazifica” o țară pe care Putin o consideră un stat ilegitim.

Moscova se referă la acțiunile sale în Ucraina drept o „operație militară specială” menită să demilitarizeze și să „denazifieze” țara. Această poziție este respinsă de Ucraina, o democrație parlamentară și de Occident ca pretext pentru o invazie.

 

Citește și:
Etichete: