Singura soluție pentru facturi mai mici la energie, în România: ce rol joacă energia regenerabilă

de: Alexandru Puiu
23 05. 2022

Facturile la energie ale românilor au explodat în ultimul an, iar perspectivele sunt din ce în ce mai pesimiste. Din fericire, există numeroase soluții pentru remedierea dezastrului financiar, rămâne doar ca cineva să le și implementeze.

Carlo Pignoloni este președintele Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA). Din această poziție, în urmă cu câteva zile, a făcut mai multe declarații promițătoare referitoare la potențialul țării noastre de a atinge independența energetică și, implicit, de a scădea prețurile la energie pentru români. Mai multe decât atât, oficialul a atras atenția asupra faptului că, în condiții ideale, am putea și să exportăm în regiune foarte multă energie.

Independența energetică vine din surse regenerabile

„Contextul european şi cel specific din energie ne dovedesc că energia provenind din surse regenerabile este esenţială pentru a atinge independenţa energetică. Actuală criză globală din energie ne dovedeşte că singură sursă viabilă de energie este cea naturală. România are un potenţial impresionant cu privire la energia din surse regenerabile, care, dacă este exploatat, ar putea facilita atingerea ţintelor climatice şi ar putea scădea preţurile energiei la nivel naţional şi regional”, a atras atenția Carlo Pignoloni, conform Agerpres, în cadrul conferinței RES Invest.

Afirmațiile șefului RWEA vin cu scurt timp înainte ca oficialii de la Comisia Europeană să prezinte planul REPowerEU destinat exact acestui subiect, atingerea independenței energetice în Europa. În teorie, acestea sunt niște priorități mai vechi ale autorităților de la Bruxelles, dar conflictul din Ucraina le-a transformat în urgențe majore.

„Avem o nouă direcţie în prezent, iar nivelul discuţiilor a depăşit deja ţintele propuse. Implementarea proiectelor energetice este esenţială pentru siguranţă energetică. Dorim să subliniem importantă dezvoltării lanţurilor valorice locale, care includ capacităţi de producţie pentru sectorul regenerabilelor, dar şi trainingurile necesare angajaţilor la toate nivelurile, precum şi importanţa investiţiilor în cercetare şi dezvoltare. Această iniţiativa vine într-un moment în care cererea de energie la nivel global este foarte ridicată, iar acest lucru presupune şi multe oportunităţi economice”, a concluzionat Pignoloni.