Cel mai mare parc fotovoltatic din România, confirmat: unde va fi ferma de panouri solare

Cel mai mare parc fotovoltatic din România, confirmat: unde va fi ferma de panouri solare

Cel mai mare parc fotovoltaic din România a fost cumpărat de Nofar Energy. Nofar Energy este o companie specializată pe dezvoltarea, operarea și stocare a energiei produse din centralele de PV și parcuri eoliene.

Parcul fotovoltaic are o capacitate de 169 MWp și va fi situat în Iepurești, județul Giurgiu, iar compania anunță că proiectul va fi gata de construit în prima parte a anului viitor.

Mai mult, proiectul va fi extins, cel mai probabil, până la 400 MWp, în funcție de condițiile tehnice ale rețelei sistemului energetic național.

“Probabil cea mai mare investiție în energie regenerabilă din apropierea Bucureștiului și din  România”, spune Favi Stelian, CEO Nofar Energy România, citat de Economica.

Cel mai mare parc fotovoltaic, în Giurgiu

Favi Stelian adaugă că Nofar va continua după construcția proiectelor din portofoliu să opereze în totalitate centralele electrice. Ca referință, compania  mai deține împreună cu Ecoenergy parcul de la Rătești care este la momentul actual cel mai mare parc fotovoltaic în construcție din România și ar trebui să fie racordat la rețea în acest an.

“Chiar dacă am intrat pe piața din România abia în 2021, am achiziționat deja anul trecut – împreună cu un partener – proiectul fotovoltaic Rătești de 155 MWp, proiect la care s-a demarat construcția efectivă. În prezent, este cel mai mare proiect fotovoltaic, dar proiectul Iepurești  va deveni numărul 1, odată finalizat. În 2023 vom livra energie de la Rătești, iar în 2024 de la Iepurești. Astfel, vom deveni unul dintre cei mai importanți furnizori de energie verde”, a spus Favi Stelian.

Compania Nofar alocă peste 300 de milioane de euro pentru investiții în următorii doi ani, doar pentru primele proiecte: “În prima etapă a proiectului Iepurești (169 MWp) vom investi peste 130 milioane euro. La aceștia se adaugă investiția în proiectul fotovoltaic Rătești – de peste 98 milioane euro. Există disponibilitățile financiare necesare, iar acționarii noștri sunt foarte deschiși pentru investițiile din România”, spune CEO-ul Nofar Energy România.

Citește și: