Șeful diplomației UE, avertisment pentru Europa: „Stocurile de armament sunt aproape terminate”
Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene spune că stocurile de armament din blocul comunitar sunt pe sfârșite, în timp ce țările membre direcționează arme și muniții către Ucraina.
Armele din UE, aproape terminate din cauza războiului din Ucraina
Stocurile de armament din Uniunea Europeană sunt pe sfârșite, deoarece țările membre continuă să trimită arme și muniții în Ucraina, a avertizat luni cel mai înalt diplomat al blocului, în timp ce a îndemnat națiunile UE să își coordoneze mai bine cheltuielile pentru material militar.
„Stocurile militare ale majorității statelor membre au fost, nu aș spune epuizate, dar s-au epuizat într-o proporție mare, pentru că am furnizat multe capacități ucrainenilor”, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, în cadrul unei dezbateri cu legislatorii europeni.
„Trebuie să fie reumplută. Cel mai bun mod de reumplere este să facem asta împreună. Va fi mai ieftin”, a spus Borrell.
La o reuniune desfășurată săptămâna trecută în Republica Cehă, miniștrii apărării din UE au dezbătut modalități de a pune mai bine în comun materialul și resursele militare, dar și de a achiziționa în vrac muniție și arme precum sistemele de apărare antiaeriană de care Ucraina continuă să aibă nevoie.
Avertismentul lui Borell
Borrell a avertizat luni că, dacă țările membre continuă să își extindă capacitățile militare în același mod, „rezultatul va fi o mare risipă de bani, deoarece aceasta nu este o modalitate de a anula dublările noastre – sunt multe – sau de a ne umple lacunele”.
Borrell a regretat, de asemenea, ceea ce el consideră că a fost o oportunitate ratată pentru UE cu 27 de țări de a începe antrenarea forțelor armate ucrainene în urmă cu un an, cu multe luni înainte ca Rusia să își lanseze invazia în februarie, după ce mai multe țări membre au solicitat o astfel de operațiune.
„Din nefericire, nu am făcut-o, iar astăzi regretăm. Regretăm că în august anul trecut nu am dat curs acestei cereri, nu am îndeplinit această cerere”, a declarat el. Dacă UE ar fi răspuns la momentul respectiv, a spus Borrell, „am fi fost într-o situație mai bună”.