26 apr. 2022 | 08:17

Lovitura de grație pentru Rusia. Ce pregătește Comisia Europeană, Vladimir Putin va suferi

News
Lovitura de grație pentru Rusia. Ce pregătește Comisia Europeană, Vladimir Putin va suferi
Comisia Europeană dă lovitura de grație pentru Rusia

În contextul actual al situației din Ucraina, și lipsa de dialog cu Kremlinul, a determinat Uniunea Europeană să pregătească un nou pachet de sancțiuni. Nu există un sprijin suficient din partea statelor membre ale Uniunii Europene pentru un embargo complet sau un tarif punitiv asupra importurilor de petrol și gaze rusești, a declarat luni cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, citat de cotidianul german Die Welt.

Uniunea Europeană pregătește „sancțiuni inteligente” pentru Rusia

Anunțul a fost făcut ieri, pe 25 aprilie, de vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis într-un interviu pentru The Times. Exporturile de petrol reprezintă principala sursă de valută străină a Kremlinului, iar mulți membri ai UE au cerut încetarea plăților pentru petrol, deoarece acestea finanțează efectiv războiul din Ucraina, pe care Rusia îl numește „operațiune militară specială”.

„Lucrăm la un al șaselea pachet de sancțiuni. Unul dintre aspectele pe care le luăm în considerare este o formă de embargo petrolier.

Atunci când impunem sancțiuni, trebuie să o facem într-un mod care să maximizeze presiunea asupra Rusiei, minimizând în același timp daunele colaterale asupra noastră”, a declarat Dombrovskis pentru The Times.

Dombrovskis a precizat că nu au fost încă convenite detaliile exacte ale sancțiunilor petroliere, dar ar putea include o eliminare treptată a petrolului rusesc sau impunerea de tarife la exporturi dincolo de un anumit plafon de preț, potrivit ziarului.

Rusia este cel mai mare furnizor de petrol al Europei, furnizând 26% din petrolul importat de UE în 2020. Europa obține aproximativ o treime din energia sa brută disponibilă din petrol și produse petroliere, în sectoare de la transporturi la producția de produse chimice. Ucraina și unele state UE, printre care Polonia și Lituania, doresc o interdicție asupra petrolului și gazelor rusești, în timp ce Germania și Ungaria se opun unui embargo petrolier imediat.

„Cel mai bun rezultat pentru Comisie sunt cele mai dure sancțiuni posibile.

Cu toate acestea, nu are sens să propunem ceva care nu va primi sprijin”, a declarat Věra Jourová, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu justiția.

„O propunere finală pentru un embargo asupra petrolului și gazelor nu este încă pe masă”

Cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, spune că membrii Comisiei Europene vor face probabil în această săptămână propuneri pentru un al șaselea pachet de sancțiuni către statele membre. Toate statele UE depun eforturi pentru a-și reduce dependența de petrolul și gazele rusești, a declarat Borrell, adăugând că el crede că blocul va reuși în cele din urmă să își reducă dependența. „La un moment dat se va întâmpla și atunci Rusia va simți dureros că se pierd veniturile din afacerile cu petrol și gaze”,spune șeful diplomației UE, Josep Borrell.

Italia, care s-a opus anterior unei încetări imediate a livrărilor de gaz rusesc, solicită acum o plafonare a prețului acestuia, ceea ce, în opinia Romei, va priva Moscova de o parte din resursele sale. Petrolul și produsele petroliere au reprezentat anul trecut peste o treime din veniturile din export ale Moscovei. În prezent, Europa cheltuiește aproximativ 450 de milioane de dolari pe zi pentru țițeiul și produsele rafinate rusești, aproximativ 400 de milioane de dolari pe zi pentru gaz și aproximativ 25 de milioane de dolari pentru cărbune, potrivit think-tank-ului Bruegel.

Dincolo de embargoul asupra petrolului, se așteaptă ca pachetul de șase sancțiuni al UE să vizeze și sectorul bancar rusesc, inclusiv cea mai mare bancă a țării, Sberbank, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Până acum, UE a cruțat Sberbank din rundele anterioare de sancțiuni, deoarece aceasta, împreună cu Gazprombank, este unul dintre principalele canale de plată pentru petrolul și gazele rusești, pe care țările UE le-au cumpărat în ciuda conflictului din Ucraina.

Parteneri
Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Redactia.ro
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”. Ce nu știa publicul
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Scăpați de calvarul perdelelor șifonate, după spălare. Vă ia câteva secunde
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro