26 apr. 2022 | 08:17

Lovitura de grație pentru Rusia. Ce pregătește Comisia Europeană, Vladimir Putin va suferi

News
Lovitura de grație pentru Rusia. Ce pregătește Comisia Europeană, Vladimir Putin va suferi
Comisia Europeană dă lovitura de grație pentru Rusia

În contextul actual al situației din Ucraina, și lipsa de dialog cu Kremlinul, a determinat Uniunea Europeană să pregătească un nou pachet de sancțiuni. Nu există un sprijin suficient din partea statelor membre ale Uniunii Europene pentru un embargo complet sau un tarif punitiv asupra importurilor de petrol și gaze rusești, a declarat luni cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, citat de cotidianul german Die Welt.

Uniunea Europeană pregătește „sancțiuni inteligente” pentru Rusia

Anunțul a fost făcut ieri, pe 25 aprilie, de vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis într-un interviu pentru The Times. Exporturile de petrol reprezintă principala sursă de valută străină a Kremlinului, iar mulți membri ai UE au cerut încetarea plăților pentru petrol, deoarece acestea finanțează efectiv războiul din Ucraina, pe care Rusia îl numește „operațiune militară specială”.

„Lucrăm la un al șaselea pachet de sancțiuni. Unul dintre aspectele pe care le luăm în considerare este o formă de embargo petrolier.

Atunci când impunem sancțiuni, trebuie să o facem într-un mod care să maximizeze presiunea asupra Rusiei, minimizând în același timp daunele colaterale asupra noastră”, a declarat Dombrovskis pentru The Times.

Dombrovskis a precizat că nu au fost încă convenite detaliile exacte ale sancțiunilor petroliere, dar ar putea include o eliminare treptată a petrolului rusesc sau impunerea de tarife la exporturi dincolo de un anumit plafon de preț, potrivit ziarului.

Rusia este cel mai mare furnizor de petrol al Europei, furnizând 26% din petrolul importat de UE în 2020. Europa obține aproximativ o treime din energia sa brută disponibilă din petrol și produse petroliere, în sectoare de la transporturi la producția de produse chimice. Ucraina și unele state UE, printre care Polonia și Lituania, doresc o interdicție asupra petrolului și gazelor rusești, în timp ce Germania și Ungaria se opun unui embargo petrolier imediat.

„Cel mai bun rezultat pentru Comisie sunt cele mai dure sancțiuni posibile.

Cu toate acestea, nu are sens să propunem ceva care nu va primi sprijin”, a declarat Věra Jourová, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu justiția.

„O propunere finală pentru un embargo asupra petrolului și gazelor nu este încă pe masă”

Cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, spune că membrii Comisiei Europene vor face probabil în această săptămână propuneri pentru un al șaselea pachet de sancțiuni către statele membre. Toate statele UE depun eforturi pentru a-și reduce dependența de petrolul și gazele rusești, a declarat Borrell, adăugând că el crede că blocul va reuși în cele din urmă să își reducă dependența. „La un moment dat se va întâmpla și atunci Rusia va simți dureros că se pierd veniturile din afacerile cu petrol și gaze”,spune șeful diplomației UE, Josep Borrell.

Italia, care s-a opus anterior unei încetări imediate a livrărilor de gaz rusesc, solicită acum o plafonare a prețului acestuia, ceea ce, în opinia Romei, va priva Moscova de o parte din resursele sale. Petrolul și produsele petroliere au reprezentat anul trecut peste o treime din veniturile din export ale Moscovei. În prezent, Europa cheltuiește aproximativ 450 de milioane de dolari pe zi pentru țițeiul și produsele rafinate rusești, aproximativ 400 de milioane de dolari pe zi pentru gaz și aproximativ 25 de milioane de dolari pentru cărbune, potrivit think-tank-ului Bruegel.

Dincolo de embargoul asupra petrolului, se așteaptă ca pachetul de șase sancțiuni al UE să vizeze și sectorul bancar rusesc, inclusiv cea mai mare bancă a țării, Sberbank, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Până acum, UE a cruțat Sberbank din rundele anterioare de sancțiuni, deoarece aceasta, împreună cu Gazprombank, este unul dintre principalele canale de plată pentru petrolul și gazele rusești, pe care țările UE le-au cumpărat în ciuda conflictului din Ucraina.

Parteneri
Divorț neașteptat în lumea mondenă. O cunoscută artistă de muzică populară s-a despărțit în secret
Redactia.ro
Banca din România care oferă cele mai bune dobânzi la depozite în lei, în ianuarie 2025. Unde poți să câștigi cei mai mulți bani
Click.ro
Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia de anulare a alegerilor prezidențiale
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Revelion de coșmar pentru Brigitte și Florin Pastramă, în Poiana Brașov! Incredibil ce li s-a întâmplat în restaurantul unde s-a ținut petrecerea. 'Am plătit 600 de euro!'
Unica.ro
Florin Piersic, schimbare bruscă. Actorul a ajuns de nerecunoscut
EVZ.ro
Dana Roba și iubitul s-au despărțit din nou? Mesajul cu subînțeles postat de make-up artist: „Aproape că nu mai însemni nimic pentru nimeni”
Spynews
Călin Georgescu a înlemnit! Anunțul detonează toată țara: Românii să vadă că NU...
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
Anunț CRUCIAL despre PENSII și SALARII. Ministrul Finanțelor a spus ADEVĂRUL
Mediaflux
Dana Roba și iubitul s-au despărțit din nou? Mesajul cu subînțeles postat de make-up artist: „Aproape că nu mai însemni nimic pentru nimeni”
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro