„Șeful banilor” din Guvern, anunț despre sărăcia din România: mulți trăiesc la limită. Vine criza mare în 2023?

de: Mădălina Bahrim
12 12. 2022

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu (omul responsabil de banii țării în măsura în care conduce această instituție atât de importantă), vine cu noi date oficiale menite să ne dea fiori reci.

Oficialul vorbește despre nivelul mare de sărăcie din România, dar măcar este optimist cu privire la viitorul apropiat și nu crede în ipoteza venirii unei crize financiare în 2023.

Nu puțini sunt analiștii și economiștii ce au anticipat că anul viitor vom avea de înfruntat o criză similară sau poate chiar mai gravă decât cea pe care am traversat-o în 2008. Mulți cred că ne vom confrunta cu prăbușirea pieței imobiliare, cu o inflație și mai agresivă, cu stagnare economică, șomaj și multe alte provocări, atât pentru omul de rând, cât și pentru managerii companiilor mai mici sau mai mari din țara noastră.

Vine sau nu marea criză în 2023?

Ei bine, ministrul Finanțelor nu crede că ne va lovi criza economică în 2023, însă nici ceea ce se întâmplă deja nu e prea bine. Chiar înaltul oficial guvernamental recunoaște faptul că avem deja 35% din populație în risc de sărăcie!

“Criza financiară nu va fi în 2023. Există presiuni recesioniste. Trebuie să înţelegem că lumea a tot acumulat probleme structurale din 2010. Practic nu şi-a rezolvat criza din 2010 omenirea, a pansat-o. Adică problemele structurale în ceea ce priveşte lanţurile de aprovizionare, în ceea ce priveşte creşterea economică, care a fost una foarte lentă, mai ales pe Europa, disparităţile de dezvoltare, ele nu s-au rezolvat până la apariţia pandemiei, după care a venit pandemia”, a precizat ministrul Finanţelor, citat de News.ro.

În continuare, oficialul a trasat câteva direcții de acțiune pentru factorii de decizie, subliniind faptul că trebuie să punem

“Trebuie rezolvată această criză pandemică, criza sanitară, care înseamnă costuri, după care au venit criza referitoare la energie sau a preţurilor la energie. (…) Nu va fi criză financiară, dar presiuni sunt pentru că, pe de o parte, datoriile au crescut, ale statelor, pe de altă parte, cum am spus, masa monetară mondială este foarte, foarte mare şi atunci ai această inflaţie şi trebuie să vii cu măsuri să le spunem aşa, de corectare a masei monetare mondiale, deci o să fie presiuni recesioniste”, a mai adăugat acesta.