07 dec. 2022 | 11:03

Nu mai au oamenii bani: primele semne ale crizei economice de proporții care se apropie de noi

ACTUALITATE
Nu mai au oamenii bani: primele semne ale crizei economice de proporții care se apropie de noi

Este din ce în ce mai evident faptul că populația Europei începe să resimtă tot mai acut multiplele crize și, din situația lor financiară prezentă reiese cât se poate de clar faptul că asistăm la o deteriorare puternică, ce indică fără echivoc faptul că suntem la un pas de o mare criză economică.

Nu e nevoie de analize de specialitate foarte laborioase pentru a-ți contura această idee. Numai dacă arunci o privire pe cele mai recente cifre care reflectă situația vânzărilor cu amănuntul din regiune, constați că puterea de cumpărare a europenilor este simțitor diminuată și, totodată, că aceștia sunt mai cumpătați nu mai cheltuie în mod nejustificat banii de care dispun.

Așa arată începutul unei mari crize economice

În acest sens, Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) ne aduce în atenție un raport care indică evoluția volumului comerțului cu amănuntul în Uniunea Europeană. Conform statisticii oficiale, în octombrie anul acesta, volumul comerțului cu amănuntul în Uniunea Europeană a scăzut cu 2,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Referindu-ne stric la declinul înregistrat în octombrie 2022, avem o scădere cu 1,7% în Uniunea Europeană și cu 1,8% în zona euro. Prin comparație cu luna anterioară, aflăm că volumul comerțului cu amănuntul crescuse modest în septembrie, atât în zona euro, cât și în UE, cu 0,8%.

Referitor la datele specifice pentru țara noastră, dar și pentru Italia, Grecia sau Cehia, statisticienii UE transmit că datele sunt confidențiale, însă probabil avem tot un declin, la fel ca media comunității europene. Totuși, fără date concrete putem doar să construim supoziții, nu avem nicio certitudine, cert este că, la nivelul UE, comerțul cu amănuntul este, după câte am putut vedea anterior, în declin.

Un alt aspect deosebit de interesant reiese din analiza categoriilor de produse ce nu se mai bucură ce cifre atât de mari în vânzări, la nivelul blocului comunitar. Ca referință, raportul Eurostat arată că, în octombrie 2022, vânzările de alimente, băuturi și tutun au înregistrat un declin de 3,6%.